Reuters: Ο Τσίπρας πήρε υποστήριξη και όχι λεφτά από τον Πούτιν

ΠΟΛΙΤΙΚΗMEDIA

Ο Ρώσος πρόεδρος προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ηθική υποστήριξη και μακρόχρονη συνεργασία, αλλά όχι οικονομική βοήθεια, αφήνοντας την Αθήνα να μάχεται μόνη της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους που έχει με τους Δυτικούς εταίρους της, αναφέρει σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η αριστερή ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει

το ρίσκο να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτός κι αν κάνει νέα οικονομική -μεταρρυθμιστική συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για βοήθεια», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανάπτυξης μεγάλων ενεργειακών έργων».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι ένας ζητιάνος που επισκέπτεται τις χώρες ζητώντας τους να επιλύσουν τα οικονομικά προβλήματα της, μια οικονομική κρίση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μια ευρωπαϊκή κρίση».

Η Αθήνα κατάφερε να πουλήσει 1,138 δις. ευρώ σε εξαμηνιαία έντοκα γραμμάτια την Τετάρτη, προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή. Το επόμενο τεστ θα είναι την Πέμπτη όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να πληρώσει το ΔΝΤ 450 εκατ. ευρώ αφήνοντας οριακά τα δημόσια ταμεία προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις,

Η Ελλάδα πρέπει να βρει ένα άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ έως τις 15 Απριλίου τονίζει στο δημοσίευμα του το Reuters.

Στην έκτακτη επίσκεψή του στη Μόσχα που προκάλεσε ανησυχία ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους ο Α.Τσίπρας κυρίως δέχτηκε προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να μη σπάσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για το ρόλο της στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι είναι κατανοητό ότι επλήγησαν οι ελληνικές εξαγωγές από τα ρωσικά αντίμετρα, και είπε στους Ευρωπαίους εταίρους του ότι διαφωνεί με τον «οικονομικό πόλεμο».

Απαντώντας μάλιστα έμμεσα σε μια προειδοποίηση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Mαρτιν Σούλτς, ο Α. Τσίπρας, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να εφαρμόσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και την αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης».

Ο Πούτιν από την πλευρά του είπε ότι κατάλαβε ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, είχε αναγκαστεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική και να αποκηρύξει κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιήσει το χρέος της Αθήνας ώστε να μπει «σφήνα» μεταξύ των χωρών της ΕΕ. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω οποιεσδήποτε εσωτερικές καταστάσεις της Ε.Ε για να βελτιώσω τους δεσμούς με το ευρωπαϊκό μπλοκ στο σύνολο του. Θέλουμε να εργαστούμε με το σύνολο της ενωμένης Ευρώπης» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

ReutersΒ. ΠούτινΑ. Τσίπρας
Keywords
Τυχαία Θέματα