Qatargate: Πώς ο Παντσέρι κατάφερε να φτιάξει μια ΜΚΟ που «έλυνε και έδενε» στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Lobbying δεν απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά είναι τουλάχιστον προκλητικό να δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες με βαλίτσες γεμάτες με χαρτονομίσματα, που υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκαν για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα τρίτων.

Wir müssen Korruption und Bestechung in Europa bekämpfen. Ich fordere eine umfassende Untersuchung von #qatargate und strengere Regeln zum Schutz der Demokratie! Schließen Sie sich mir an und unterschreiben Sie jetzt! https://t.co/p4iSoy7Zqg

María (@mariar5956) December 15, 2022

Στις Βρυξέλλες οι πάντες γνωρίζουν τη δράση των ομάδων πίεσης- είναι τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά. Αλλά με την αποκάλυψη του Qatargate άνοιξε και ένα παράθυρο για να μάθουμε πως δρούσε το συγκεκριμένο κύκλωμα. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα όλες τις λεπτομέρειες, μπορούμε να πούμε ότι το κύκλωμα δρούσε μεθοδικά και αποτελεσματικά (αποδεικνύεται το τελευταίο από τις βαλίτσες με τα ευρώ).

#Qatargate , soldi sugli aerei: l’inchiesta si allarga alla commissione.

I media greci: «A libro paga 60 eurodeputati» https://t.co/IAjkFnCj1f

— Virginie Joron (@v_joron) December 15, 2022Οικοδόμηση αξιοπιστίας

Ένα χρήσιμο συμπέρασμα είναι ότι πολλοί από τους συλληφθέντες στο πλαίσιο της έρευνας της βελγικής αστυνομίας έχουν σχέσεις με την ΜΚΟ  Fight Impunity. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2019 λίγο αφότου έφυγε από το ευρωκοινοβούλιο ο Αντόνιο Παντσέρι, όπου είχε την προεδρία της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων (DROI). Στο πλαίσιο της έρευνας των βελγικών αρχών εκτός από τον Παντσέρι ελέγχονται και άλλα άτομα που συμμετείχαν στην ίδια ΜΚΟ.

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της ΜΚΟ και παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, ο Παντσέρι κατάφερε να φέρει την άγνωστη οργάνωση στο προσκήνιο και να της προσδώσει στάτους VIP. Η ΜΚΟ Fight Impunity έγινε στρατηγικής σημασίας εταίρος του ευρωκοινοβουλίου.

Πως τα κατάφερε

Βήμα 1. Αρχίζεις με αυτούς που γνωρίζεις: Η ΜΚΟ Fight Impunity οργάνωσε τη πρώτη εκδήλωση το Δεκέμβριο του 2019, υπό την προεδρία του Παντσέρι. Στο βήμα ανέβηκε η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι για να χαιρετίσει την εκδήλωση και στην αίθουσα βρίσκονταν η Μαρί Αρενά, ο Αντρέα Κοζολίνο, ο Μαρκ Ταραμπέλα και η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΜΚΟ.

Corruption au Parlement européen : selon Francesco Giorgi, compagnon d'Eva Kaili, deux autres eurodéputés socialistes auraient été "achetés" : l’Italien Andrea Cozzolino et le Belge Marc Tarabella pic.twitter.com/qprNZizySc

Team Zemmour ⓩ (@TeamEricZemmour) December 15, 2022

Τα γραφεία της οργάνωσης βρίσκονται στον αριθμό 41 της οδού Ducale. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και η ΜΚΟ No Peace Without Justice, την οποία ίδρυσε η πρώην επίτροπος Έμα Μπονίνο.

Βήμα 2. Βάλε το όνομά σου σε ένα βιβλίο: Η παλαιότερη καταγραφή της ιστοσελίδας της ΜΚΟ Fight Impunity βρίσκεται τον Δεκέμβριο του 2020 και παραπέμπει σε μία έκθεση με τίτλο «Η Κατάσταση της Ατιμωρησίας στον Κόσμο 2020». Προλογίζουν ο Παντσέρι, η Αρενά και ο Μαουρίτζιο Λαντίνι, επιφανής Ιταλός συνδικαλιστής.

Βήμα 3. Βάλε δίπλα σου μεγάλα ονόματα: Τώρα που το όνομά σου βρίσκεται σε κάποιο βιβλίο, είναι καιρός να φέρεις δίπλα σου βαριά ονόματα. Ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι προσκλήθηκε να ενταχθεί στο συμβούλιο της οργάνωσης μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και την πρώην βουλευτή Σεσιλιά Γουίκστρομ.

Υπάρχει, βεβαίως, και η Μπονίνο, που η οργάνωσή της συστεγάζεται. Και η Μπονίνο δήλωσε ότι υποστήριξε την ΜΚΟ του Παντσέρι «λόγω της ποιότητας των ανθρώπων που συμμετείχαν» και επειδή ο στόχος των δύο οργανώσεων ήταν αντίστοιχος. (Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης No Justice Without Peace, Νικολό Φιγκά- Ταλαμάνκα συνελήφθη στο πλαίσιο της διερεύνησης του Qatar Gate και κυκλοφορεί ελεύθερος σήμερα με ηλεκτρονικό βραχιολάκι). Στην οργάνωση μπήκε και η Μογκερίνι.

Βήμα 4. Προσοχή στη δημόσια εικόνα: Μέχρι το 2022 η ΜΚΟ του Παντσέρι είχε πολύ προβεβλημένους εταίρους. Η Μογκερίνι προλόγισε μία εκδήλωση τον Μάρτιο. Τον Μάιο η ίδια παρουσίασε την ετήσια έκθεση της οργάνωσης. Τον Ιούνιο έγινε η Διεθνής Διάσκεψη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Έρευνας του ευρωκοινοβουλίου. Στο πάνελ ήταν ο Λούκα Βισεντίνι, συνδικαλιστής, ο οποίος συνελήφθη το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της έρευνας των βελγικών αρχών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Dans le cadre d’un dossier du Parquet Fédéral de suspicions de corruption, visant des personnes actives au sein du Parlement européen, la Police Judiciaire Fédérale a saisi près d’1,5 millions d’euros lors de perquisitions menées en région bruxelloise. pic.twitter.com/2UfK2zNtnm

— Police Fédérale (@policefederale) December 14, 2022

Βήμα 5. Μην βάζεις την οργάνωση σε μητρώα: Η ΜΚΟ Fight Impunity δεν βρίσκεται στο Μητρώο Διαφάνειας, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να δημοσιοποιεί στοιχεία που απαιτούνται από τις ΜΚΟ. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι στο μητρώο για να έχει συνεργασία με το κοινοβούλιο…

Επίλογος: Όλα τα μέλη του συμβουλίου, που προέρχονται από την ελίτ των Βρυξελλών, παραιτήθηκαν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Και η υπηρεσία Τύπου του ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι τερματίζεται η συνεργασία με την ΜΚΟ Fight Impunity. Το Qatar Gate ερευνάται από το «σερίφη» των Βρυξελλών, τον επίμονο εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ, και από τα όσα έχουμε ακούσει ως τώρα, τουλάχιστον μάθαμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μία επιτυχημένη ΜΚΟ, με τη μέθοδο Παντσέρι.

Διαβάστε επίσης:

EE: Σε αναζήτηση κοινής απάντησης στις ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις – Προτάσεις από την Κομισιόν έως τον Ιανουάριο

Qatargate: «Πλοκάμια» σε όλη την Ευρώπη, «δούρειος ίππος» η Παρί Σεν Ζερμέν (Videos)

Τουρκία: Χιλιάδες στους δρόμους διαδηλώνουν ενάντια στην καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα