Poutine όχι Putin: Ποιο είναι το κλασικό πιάτο του Κεμπέκ που τέθηκε εκτός μενού στη Γαλλία και τον Καναδά λόγω του ονόματός του

Η απόφαση του Βλαντιμιρ Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αντιπολεμικές αντιδράσεις και συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους για να καταδικάσουν τον πόλεμο.

Από την άλλη μεριά ο θυμός για τον Ρώσο ηγέτη και το μίσος για οτιδήποτε θυμίζει αυτόν έχει παγιδεύσει ένα απροσδόκητο θύμα: μια γαλλοκαναδική λιχουδιά με τηγανητές πατάτες, κομμάτια τυροπήγματος και σάλτσας gravy.

Σύμφωνα με το Guardian , το όνομα του πιάτου πιστεύεται ευρέως ότι προέρχεται από

τη γαλλο-καναδική προφορά της αγγλικής λέξης “pudding”. Το poutine, συνεπώς, έχει την ατυχία να μοιράζεται το ίδιο όνομα (στα γαλλικά) με τον Ρώσο πρόεδρο, έχει γίνει στόχος διαμαρτυρίας καθώς και το ίδιο έχει συμβεί και με το εστιατόριο που πουλά το πιάτο.

Το Maison de la Poutine, με εστιατόρια τόσο στο Παρίσι όσο και στην Τουλούζη, δήλωσε ότι έχει δεχτεί προσβολές και απειλές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Το πιάτο μας γεννήθηκε στο Κεμπέκ τη δεκαετία του 1950 και δημιουργήθηκε από παθιασμένους μάγειρες που επιθυμούσαν να φέρουν χαρά και απόλαυση στους πελάτες τους», έγραψε η εταιρεία στο Twitter. «Το House of Poutine εργάστηκε από την πρώτη μέρα για να διαιωνίσει αυτές τις αξίες και σήμερα δηλώνει την πιο ειλικρινή του υποστήριξή στον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται με θάρρος για την ελευθερία του ενάντια στο τυραννικό ρωσικό καθεστώς».Αυτό που ακολούθησε ήταν το εστιατόριο με έδρα το Κεμπέκ να βγάλει το όνομα του πιάτου από το μενού. Το Le Roy Jucep, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το μέρος όπου γεννήθηκε το poutine τη δεκαετία του 1950, είπε ότι αποστασιοποιήθηκε από το όνομα, αντ ‘αυτού περιέγραψε τον εαυτό του ως «ο εφευρέτης της πατάτας-τυριού-σάλτσας».

Αυθεντική συνταγή Καναδικού poutine

Υλικά

Για τη σάλτσα gravy

3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

2 κουταλιές της σούπας νερό

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο

¼ φλιτζανιού αλεύρι γ.ο.χ.

600ml ζωμό βοδινού

300ml ζωμό κότας

Λίγο πιπέρι

3-4 μέτριες πατάτες

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

1 ½ φλιτζάνι τυρόπηγμα (ή για αντικατάσταση ακανόνιστα κομμάτια τυριού μοτσαρέλας)

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ διαλύστε το κορν φλάουρ στο νερό και αφήστε το στην άκρη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ροδίσει. Ρίξτε τους 2 ζωμούς και αφήστε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας με σύρμα. Βάλτε το μισό μείγμα νερού –κορν φλάουρ και σιγοβράστε για ένα λεπτό περίπου. Αν θέλετε τη σάλτσα σας πιο πηχτή, προσθέστε λίγο περισσότερο από το μείγμα, σε μικρές δόσεις, όσο χρειάζεται, για να πήξει. Καρυκεύστε με πιπέρι. Δοκιμάστε, προσθέστε επιπλέον αλάτι, αν χρειάζεται, και διατηρήστε τη σάλτσα ζεστή μέχρι να ετοιμάσετε τις πατάτες. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε μπαστουνάκια πάχους 1,5 εκατοστού. Βάλτε τις σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάστε τις εντελώς με κρύο νερό. Αφήστε να σταθούν έτσι τουλάχιστον για μία ώρα. Όταν είστε έτοιμοι, ζεστάνετε το λάδι σε φριτέζα ή μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα μέχρι να φτάσει τους 150ο C. Στραγγίστε καλά και ταμπονάρετε τις πατάτες με ένα φύλλο χαρτιού κουζίνας, για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Ρίξτε τις πατάτες στο καυτό λάδι και μαγειρέψτε για 5-8 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν αλλά να μην ψηθούν κανονικά. Αφαιρέστε τις και απλώστε τις σε μια σχάρα. Αυξήστε τη θερμοκρασία του λαδιού στους 190ο C και μόλις είναι έτοιμο, επιστρέψτε τις πατάτες στη φριτέζα και μαγειρέψτε τις μέχρι να ροδίσουν καλά. Βάλτε τις σε ένα μπολ με λίγο χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώστε ελαφρά όσο είναι ακόμα ζεστές. Προσθέστε μια κουτάλα ζεστής σάλτσας στο μπολ και χρησιμοποιώντας λαβίδες, ανακατέψτε τις πατάτες. Προσθέστε περισσότερη σάλτσα, αν χρειαστεί για να καλυφθούν. Τέλος πασπαλίστε με το τυρόπηγμα και ανακατέψτε καλά μια τελευταία φορά. Σερβίρετε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαβάστε επίσης:

Τα σπαγγέτι του δολοφόνου, η εμβληματική συνταγή που «σκοτώνει»

Νηστίσιμα βραχάκια μαύρης σοκολάτας με αμύγδαλα και θαλασσινό αλάτι

Σιροπιαστό κατιμέρι τυλιχτό, από την Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Poutine, Putin, Κεμπέκ, Γαλλία, Καναδά,Poutine, Putin, kebek, gallia, kanada