Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία από αναφορές για εκρήξεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης φέρεται να είναι στόχος των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εκρήξεις που καταγράφονται κοντά στο εργοστάσιο.

Energoatom: Russian troops blew up explosives at Zaporizhzhia nuclear plant.

Ukraine’s state-run nuclear energy company said on March 14 that the explosives had been

blown up near the Russian-controlled Ukrainian plant’s main reactor and that further explosions are planned.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 14, 2022

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές ότι ρωσικές δυνάμεις προκάλεσαν εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με τις αναφορές στο Telegram να υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν πυρομαχικά μπροστά από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Το μήνυμα αναφέρει ότι οι Ρώσοι ανατίναξαν μέρος των πυρομαχικών στην τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, κοντά στα ερείπια του εκπαιδευτικού κέντρου και της μονάδας ισχύος G1, και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν εκρήξεις στη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης.

«Κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, το προσωπικό εγκατέλειψε τη δουλειά του. Ποιες άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις χρειάζονται για αποφασιστική δράση από τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας;», σημειώνει η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.

Με δεύτερο μήνυμά της η Energoatom αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν επηρεαστεί μετά την έκρηξη.

Μάλιστα, σχετική προειδοποιητική ανάρτηση είχε κάνει το μεσημέρι στο Twitter και η ουκρανική Βουλή, λέγοντας ότι η Ρωσία πρόκειται να ανατινάξει πυρομαχικά μπροστά από τη μονάδα ισχύος του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια.

WARNING
Russia is going to blow up ammunition in front of the Zaporizhzhia NPP power unit.
In the next hour, the occupiers, who captured the #Zaporizhzhia NPP, plan to begin "disposal" of ammunition right on the site of the station near the ruins of the ZNPP training center.

— Verkhovna Rada of Ukraine (@ua_parliament) March 14, 2022

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα εκρηκτικά ανατινάχτηκαν κοντά στον κύριο αντιδραστήρα του ουκρανικού εργοστασίου, που ελέγχεται από τη Ρωσία, και ότι σχεδιάζονται περαιτέρω εκρήξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στις 4 Μαρτίου, μετά από βομβαρδισμούς.

 Το εργοστάσιο, που βρίσκεται περίπου 550 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κιέβου, στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, παράγει περίπου το 20% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Γκουτέρες: «Ανατριχιαστική εξέλιξη» η αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας

Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη εξετάζει ο Λευκός Οίκος

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Στο Ισραήλ το αεροσκάφος του Ρώσου κροίσου – Πώς αντέδρασε το ισραηλινό ΥΠΕΞ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Ανησυχία, Ζαπορίζια,polemos, oukrania, anisychia, zaporizia