«O σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ

Ένα άγονο κείμενο, μια ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία και τρεις υπέροχοι ηθοποιοί. Αυτή την αίσθηση προκαλεί η παρουσίαση του έργου «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι», που έγραψε το 2008 ο ανατρεπτικός δραματουργός της Σαουμπίνε Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κουτλής.

Μια παράσταση που, λόγω της περυσινής επιτυχίας της, επαναλαμβάνεται φέτος στην Πειραιώς 260 του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πρόκειται για μια σκοτεινή,

ιδιόμορφη ιστορία με καφκικές αναφορές, μια παραβολή που επιδέχεται πολλές ερμηνείες και διαδραματίζεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό τόπο, φλερτάροντας με το παράλογο και την επιστημονική φαντασία.

Ήρωάς της ο Μ, που μια ζεστή νύχτα του Αυγούστου, ενώ έφαγε μύδια, βρίσκεται σε ένα άγνωστο γι’ αυτόν σημείο της πόλης χωρίς να θυμάται το όνομά του. Εκεί συναντά έναν άντρα που ψάχνει τον σκύλο του και επιχειρεί να τον σκοτώσει. Ακολουθεί η συμπλοκή τους, ο Μ μαχαιρώνεται αλλά επιβιώνει και ο άλλος πεθαίνει.

Στη συνέχεια οι φόνοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο, το θύμα γίνεται θύτης, μέχρι τη στιγμή που η αγάπη ενός κοριτσιού θα δώσει διέξοδο στους εφιάλτες του με ένα – δυστυχώς – κοινότοπο happy end.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα εφιαλτικό τοπίο, όπου ο χρόνος είναι στάσιμος, οι λύκοι είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν όποιον βρουν μπροστά τους, η πείνα οδηγεί στην ανθρωποφαγία και ο φόβος πρυτανεύει.

Κάπως έτσι βλέπει ο συγγραφέας τη δυστοπική εποχή μας με τις κανιβαλιστικές ανθρώπινες σχέσεις, τη συνεχή αναίτια βία και τη διάλυση κάθε κοινωνικού κανόνα.

Ωστόσο αυτό το άγριο κείμενο με τις σουρεαλιστικές και μεταφυσικές διαστάσεις αλλά και κάποιες αιχμές μαύρου χιούμορ που το απαλύνουν, βουλιάζει στις επαναλήψεις και εν τέλει δεν καταφέρνει να μας αγγίξει.

Ο Γιώργος Κουτλής δημιουργεί μια άρτια, ατμοσφαιρική παράσταση, συνεπικουρούμενος από την καίρια μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, το εντυπωσιακό αντινατουραλιστικό σκηνικό που διαμόρφωσε η Εύα Γουλάκου, τους στοχευμένους φωτισμούς του Τάσου Παλαιορούτα, την πρωτότυπη, απόκοσμη μουσική του Jeph Vanger και τον ευφάνταστο σχεδιασμό κίνησης του Αλέξανδρου Βαρδαζόγλου.

Οι δε ηθοποιοί είναι όλοι τους εξαιρετικοί. Ο Βασίλης Μαγουλιώτης με απόλυτο αυτοέλεγχο, σκηνικό κύρος και τεχνική υποδύεται τον Μ, ενώ ο Θάνος Λέκκας και η Δήμητρα Βλαγκοπούλου στους πολλαπλούς τους ρόλους αναδεικνύουν τις υποκριτικές τους δυνατότητες. Η τελευταία, μάλιστα, πλουτίζει την παράσταση με την υποδειγματική κινησιολογία της.

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Μυστήριο, περιπέτεια και το πολυαναμενόμενο «Asteroid City»

Μια μαγική βραδιά θεάτρου στις Μυκήνες (photos)

«Ziggy Stardust»: Η ταινία του David Bowie επιστρέφει στους κινηματογράφους σε πλήρως ψηφιακά αποκατεστημένη εκδοχή (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα