O Μπιν Λάντεν γοητεύει τους νεαρούς Αμερικανούς: «Είχε δίκιο» – Ο Guardian αποσύρει το σχετικό δημοσίευμα

Ένα κείμενο δεκαετιών που φέρεται να γράφτηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τίτλο «Γράμμα στην Αμερική» έγινε πρόσφατα viral στο TikTok, με ορισμένους νεαρούς Αμερικανούς να πιστεύουν ότι ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα έκανε έγκυρες παρατηρήσεις για τη χώρα τους.

Το δισέλιδο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύτηκε από τον Guardian, είναι μια επιστολή που έγραψε ο Μπιν Λάντεν

το 2002 ως πολεμική κατά των ΗΠΑ και μια εξήγηση της ιδεολογίας που τον οδήγησε να ενορχηστρώσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ενώ το εμπρηστικό κείμενο είναι τώρα 21 ετών, ορισμένοι το εκλαμβάνουν ως έναν τρόπο να κατανοήσουν τις τρέχουσες παγκόσμιες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Τα λόγια του Μπιν Λάντεν έχουν χαρακτηρίζονται από τους χρήστες ως «εκρηκτικά» και «αποκάλυψη».

Μια αναζήτηση για το «Letter to America» στο TikTok δείχνει ότι μερικά από τα πιο δημοφιλή σχετικά κλιπ έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές το καθένα.

«Είναι άγριο και όλοι πρέπει να το διαβάσουν», είπε μια χρήστης του TikTok, προειδοποιώντας ότι το γράμμα την άφησε «πολύ απογοητευμένη» και «σε σύγχυση». Μια άλλη χρήστης μίλησε για «υπαρξιακή κρίση» αφού διάβασε το κείμενο και ότι άλλαξε ολόκληρη η άποψή της για τη ζωή.

«Πραγματικά με εκπλήσσει το γεγονός ότι η τρομοκρατία έχει πουληθεί ως ιδέα στον αμερικανικό λαό… ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων, αυτή η τυχαία ομάδα ανθρώπων, απλά ξυπνάει ξαφνικά μια μέρα και σε μισεί… δεν έχει νόημα », είπε ένας άλλος χρήστης του TikTok.

Μερικές αντιδράσεις του TikTok στην επιστολή δείχνουν τους χρήστες να χαίρονται στο άκουσμα του θανάτου του Μπιν Λάντεν το 2011, στη συνέχεια να την αντιπαραβάλλουν με το σοκ που βίωσαν από την ανάγνωση της επιστολής το 2023, προσθέτοντας τη φράση «είχε δίκιο».

Ο Μπιν Λάντεν, γιος ενός πλούσιου Σαουδάραβα επιχειρηματία, ίδρυσε την Αλ Κάιντα το 1988 μετά την ήττα και την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν, μια σύγκρουση στην οποία και ο ίδιος πολέμησε.

Υπό την ηγεσία του, η ομάδα εξαπέλυσε πολλές θανατηφόρες επιθέσεις και βομβαρδισμούς σε διάφορα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπου τρομοκράτες κατέλαβαν τέσσερα αεροσκάφη στις ανατολικές ΗΠΑ, συντρίβοντας τρία από αυτά πάνω στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Το τέταρτο αεροπλάνο συνετρίβη σε χωράφι στην Πενσυλβάνια. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Μπιν Λάντεν προστέθηκε στη λίστα των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών των ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σκότωσαν σχεδόν 3.000 Αμερικανούς και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους.

Στην επιστολή, ο Μπιν Λάντεν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι είναι υπεύθυνες για την καταπίεση των Παλαιστινίων λόγω της υποστήριξής τους στο Ισραήλ.

«Η δημιουργία και η συνέχιση του Ισραήλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα και εσείς είστε οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων του», έγραψε ο Μπιν Λάντεν. «Κάθε άτομο του οποίου τα χέρια έχουν μολυνθεί στη συμβολή σε αυτό το έγκλημα, πρέπει να πληρώσει το τίμημα και να το πληρώσει βαριά».

«Ο αμερικανικός λαός είναι αυτός που πληρώνει τους φόρους που χρηματοδοτούν τα αεροπλάνα που μας βομβαρδίζουν στο Αφγανιστάν, τα τανκ που χτυπούν και καταστρέφουν τα σπίτια μας στην Παλαιστίνη, τους στρατούς που καταλαμβάνουν τα εδάφη μας στον Αραβικό Κόλπο και τους στόλους που διασφαλίζουν τον αποκλεισμό του Ιράκ», έγραφε ο Μπιν Λάντεν. «Γι’ αυτό ο αμερικανικός λαός δεν μπορεί να είναι αθώος για όλα τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Αμερικανοί και οι Εβραίοι εναντίον μας».

Ο Guardian έκτοτε διέγραψε την επιστολή χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Η σελίδα έχει τώρα ένα μήνυμα που λέει: «Αυτή η σελίδα εμφάνιζε προηγουμένως ένα έγγραφο που περιείχε, σε μετάφραση, το πλήρες κείμενο της «επιστολής προς τον αμερικανικό λαό» του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως δημοσιεύθηκε στον Observer την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002. Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύτηκε εδώ την ίδια ημέρα, αφαιρέθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2023».

Την εποχή της αρχικής δημοσίευσής της, η επιστολή χαρακτηρίστηκε από τον Guardian ως «ένα ανατριχιαστικό νέο μήνυμα από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» που κυκλοφόρησε μεταξύ των Βρετανών ισλαμιστών εξτρεμιστών, «καλώντας για επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Η αφαίρεση του εγγράφου από τον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας έχει οδηγήσει σε κατηγορίες για συνωμοσία για συγκάλυψη της αλήθειας.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Ο Ερντογάν θα ζητήσει από τη Γερμανία μαχητικά Eurofighter – Αρνητικός ο Σολτς

Γάζα: Στα χέρια του Ισραήλ το λιμάνι – Επιχείρηση «σκούπα» στο Αλ Σίφα

Ξανά πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ με τη βοήθεια της Αριστεράς και των Καταλανών αυτονομιστών

Keywords
Τυχαία Θέματα
O Μπιν Λάντεν, Αμερικανούς, Είχε, Guardian,O bin lanten, amerikanous, eiche, Guardian