Εκλογές 2023: LIVE η διακαναλική συνέντευξή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τη διακαναλική συνέντευξή του – στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου – δίνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο και την πολιτική ένταση που αυτό προκαλεί.

Για μεταναστευτικό

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση για το μεταναστευτικό, μετά την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για τις προτεραιότητες

που είχε θέσει η κυβέρνηση.

«Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησής του για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο προσφυγικό. Παράλληλα, απάντησε στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Απορώ», είπε, «γιατί επιμένει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι αυτά τα “άθλια υποκείμενα” (σσ. τους διακινητές)». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για όψιμο ανθρωπισμό εκ μέρους του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν είδε τέτοιο ανθρωπισμό για το κολαστήριο της Μόριας».

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μουσουλμάνους της Θράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι Έλληνες πολίτες και απολαμβάνουν όρους ισονομίας και ισοπολιτείας. «Το τουρκικό προξενείο ήθελε πάντοτε μια μειονότητα απομονωμένη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την υπόθεση των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι υπήρξε γενική ενημέρωση του κ. Τσίπρα πολύ πριν τις εκλογές και στη συνέχεια ακόμη μία πολύ συγκεκριμένη, πριν τις 25 Μαΐου, όταν ακόμα ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, έλαβε εμπιστευτική έκθεση από την ΕΥΠ για το εύρος της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, την οποία και έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι θέμα του κ. Τσίπρα αν θα κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του, τους δύο βουλευτές -Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ», επανέλαβε.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, ενώ είπε ότι σταδιακά μπορεί να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αν δεν γεφυρωθούν οι μεταξύ των δύο χωρών διαφορές.

Όσο για τα εξοπλιστικά, επισήμανε πως η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να υπαγορεύσει στην Ελλάδα τι αγορές θα κάνει.

Περί νέας κυβέρνησης

Ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης -αν η ΝΔ πετύχει την αυτοδυναμία-, επαναλαμβάνοντας ότι το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα εμπεριέχει περισσότερες γυναίκες και εξηγώντας ότι ο όρος «rotation» που χρησιμοποιήσε για να περιγράψει τη νέα σύνθεσή του σημαίνει ότι κάποια κορυφαία στελέχη θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο και ενδεχομένως κάποια θα μείνουν και… στον πάγκο, για να δοκιμαστούν και νέα πρόσωπα. Παράλληλα, πάντως, έστειλε και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ, όταν ρωτήθηκε για το αν στην προηγούμενη κυβέρνηση τήρησε ισορροπίες, λέγοντας ότι πλέον έχει μεγαλύτερη εμπειρία στην επιλογή των συνεργατών του.

Περί ΕΣΥ-ΕΚΑΒ

«Η αναμόρφωση της Υγείας είναι έναν προσωπικό στοίχημα. Το ΕΣΥ στην πανδημία δοκιμάστηκε, έδειξε και αρετές, αλλά και πολλά προβλήματα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ότι, δηλαδή, «θα προσθέσουμε προσωπικό στην Υγεία, 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές και ο κ.Τσίπρας θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτό δεν μπαίνει στο μεσοπρόθεσμο. Ο κ.Τσίπρας είπε πως θα κάνουν διαλογή ασθενών. Δεν έμαθε τίποτα από τις κάλπες της 25ης Μαΐου. Τα ίδια έλεγε τότε και τα ίδια λέει και τώρα. Είναι προσβλητικό να λέει πως δεν βάζουμε πρώτα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Είναι αισχρό ψέμα. Αν το ΕΣΥ πρέπει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες θα το κάνουμε, όπως γίνεται με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό γίνεται και σε ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ο πολίτης να πληρώνει τίποτα. Το ίδιο γίνεται και με το dentist pass. Αρα είναι μία τεράστια παραπλάνησης».

Σημείωσε, δε, ότι «τον πολίτη των ενδιαφέρει να έχει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία. Και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κρεβάτια σε ιδιωτικά νοσοκομεία φυσικά και θα το κάνουμε για να μην υπάρχουν ράντζα», προσθέτοντας ότι για τις αεροδιακομιδές «θα μισθωθούν ελικόπτερα από το εξωτερικό όπως γίνεται και με την πολιτική προστασία για την πυρόσβεση. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν σε αυτή τη χώρα και να μπει τέλος στα fake news και την μαύρη προπαγάνδα της αντιπολίτευσης», ενώ για ΕΚΑΒ τόνισε ότι ο βασικός στόχος είναι η μείωση του χρόνου απόκρισης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κινήσουμε γη και ουρανό να γίνουν όσο πιο σύντομα προσλήψεις. Να μην ξαναζήσουμε στιγμές να μην υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο, θα συνεργαστούν με το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και ο Στρατός».

Αυξήσεις μισθών-φοροδιαφυγή

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δεσμεύσεις του για αυξήσεις των μισθών, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, αλλά οι μισθοί αυξάνονται όταν υπάρχουν επενδύσεις και περισσότερες δουλειές με τη μείωση της ανεργίας», προσθέτοντας ότι «την προηγούμενη τετραετία αυξήθηκε σχεδόν στα 1.200 ευρώ. Λέω στους επιχειρηματίες που γκρινιάζουν ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, να αυξήσουν τους μισθούς και θα βρουν υπαλλήλους. Η πολιτική σταθερότητα και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει τις αυξήσεις των μισθών. Κεντρική προτεραιότητα η μείωση των ανισοτήτων», ενώ σε ερώτηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τόνισε ότι το ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν έχει συζητηθεί αρκετά στις δύο προεκλογικές περιόδους, λέγοντας ότι την θεωρεί μέγιστο δείγμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά και ισχυριζόμενος ότι έχουν γίνει ενέργειες περιορισμού της, ενώ σημείωσε το γεγονός ότι υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, για το οποίο είπε ότι δείχνει πως κάτι αρχίζει να κινείται και στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Στα… δεξιά της κεντροδεξιάς

Κάνοντας ειδική αναφορά στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι πολύ πιθανό η επόμενη Βουλή να έχει περισσότερα κόμματα, από αυτά, που είχε η Βουλή των δύο ημερών. Ας το αναλογιστούν αυτό αυτοί που επέλεξαν την απλή αναλογική. Φαίνεται ότι είναι κόμματα είτε επικαλούνται το θρησκευτικό συναίσθημα πολιτών. Θα ξαναπώ πως η Ορθοδοξία δεν φυλακίζεται στα όρια ενός κόμματος, η θέση του Αρχιεπισκόπου είναι πολύ καθαρή ως προς το αυτό. Συχνά αυτά τα κόμματα εκφέρουν έναν “πατριωτικό” λόγο. Η κυβέρνηση αυτή ισχυροποίησε τη θέση της χώρας διεθνώς, η πολιτική του ρεαλιστικού και υπεύθυνου πατριωτισμού δεν συγκρούεται με αυτήν του προοδευτικού εκσυγχρονισμού».

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα τους αλλάξουμε τα φώτα στη Βουλή»

Γιάνης Βαρουφάκης: Του έκλεψαν το κράνος

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Keywords
Τυχαία Θέματα