Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός, πάνω από 4 χιλιόμετρα η ουρά – live

Μια ολόκληρη εποχή έκλεισε με το τελευταίο ταξίδι της Βασίλισσας Ελισάβετ από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έως το Ουέστμινστερ σε μια λαμπρή αλλά σιωπηλή πομπή.

Τη σορό συνόδευσαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολούθησαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στην αίθουσα του Ουέστμινστερ και ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού μετά την τελετή.

Οι πόρτες έχουν πλέον ανοίξει για να

επιτρέψουν στο κοινό να δώσει τιμές στη βασίλισσα.

Meet the people prepared to wait for as long as it takes to see the Queen lying in state.

More here: https://t.co/QlFsxQuMw3 pic.twitter.com/LMHTVCb9JZ

Sky News (@SkyNews) September 14, 2022

Χιλιάδες λαού στους δρόμους, σπεύδουν στο Ουέστμινστερ Χολ για το λαϊκό προσκύνημα, για το δικό τους τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη, την Ελισάβετ Β’.

«Φρούριο» είναι η περιοχή καθώς στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1.800 στρατιωτικοί.

Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, με την ουρά έξω από τον χώρο να ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα. Υπολογίζεται πως το τετραήμερο θα μεταβούν για το λαϊκό προσκύνημα εκατομμύρια πολίτες.

King Charles III returns to Buckingham Palace with members of the royal family after taking part in a procession that took the Queen's coffin to Westminster Hall where it will now lie in state until Monday. pic.twitter.com/j9LsAhKNsE

— The Royal Family Channel (@RoyalFamilyITNP) September 14, 2022

Following the coffin on foot is the The King, Princess Royal, Duke of York and Earl of Wessex.

The Prince of Wales, the Duke of Sussex, the Duke of Gloucester, Peter Phillips, Sir Tim Laurence and Earl Snowdon also form part of the walking procession. pic.twitter.com/yqQoslKrMT

Royal Central (@RoyalCentral) September 14, 2022

Η πομπή για τη μεταφορά της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ από το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ως το Γουέστμινστερ Χολ, όπου τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την κηδεία της τη Δευτέρα (19/9) ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Η πομπή διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 38 λεπτά.

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, περπατώντας πλάι-πλάι, ακολούθησαν την πομπή που μεταφέρει το φέρετρο της γιαγιάς τους, της βασίλισσας Ελισάβετ, στο βρετανικό κοινοβούλιο, μια σκηνή που θύμισε εκείνη, πριν από 25 χρόνια, όταν περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους, της πριγκίπισσας Νταϊάνας.

Τα δυο αδέλφια, η σχέση των οποίων είναι τεταμένη τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν στη σιωπηλή πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέχρι το Ουεστμίνστερ, όπου τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας για τέσσερις ημέρες, μέχρι την κηδεία της, την Δευτέρα.

Ο πατέρας τους, ο βασιλιάς Κάρολος, βρισκόταν ακριβώς μπροστά τους, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της Ελισάβετ. Η βασιλική σύζυγος Καμίλα, η σύζυγος του διαδόχου Ουίλιαμ, Κέιτ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και η σύζυγος του Χάρι, η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν, ακολουθούσαν με αυτοκίνητο.

Το 1997, όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι, που τότε ήταν 15 και 12 ετών αντίστοιχα, ακολούθησαν πεζή το φέρετρό της διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο – μια εικόνα που καθόρισε τη ζωή τους.

Μολονότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές τώρα, αφού η βασίλισσα πέθανε γαλήνια στην κατοικία της, στα 96 της χρόνια, υπάρχουν και ομοιότητες – η συγκίνηση, η επίσημη πομπή και η αίσθηση ενός ιστορικού γεγονότος που εκτυλίσσεται μπροστά στις κάμερες και σε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων.

Και οι δύο πρίγκιπες έχουν μιλήσει στο παρελθόν για το τραύμα υπέστησαν με τον θάνατο της μητέρας τους και τη μακρά, εξουθενωτική πομπή που ακολούθησαν, με στωικότητα, παρά την οδύνη και την αναστάτωση που βίωναν.

The Queen’s coffin arrives at Westminster Hall, followed by members of the royal family. pic.twitter.com/WTqybUTAb9

— The Royal Family Channel (@RoyalFamilyITNP) September 14, 2022

«Ήταν σαν να έχω βγει από το σώμα μου, απλώς να περπατάω, να κάνω ό,τι περίμεναν από εμένα, να δείχνω το ένα δέκατο των συναισθημάτων που έδειχναν όλοι οι άλλοι», είπε ο Χάρι σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, το 2021, αποκαλύπτοντας ότι αργότερα έκανε χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών για να πνίξει τον πόνο.

«Δεν το ξεπερνάς ποτέ. Είναι μια τόσο απίστευτα μεγάλη στιγμή στη ζωή σου που δεν σ’ αφήνει ποτέ. Μαθαίνεις μόνο να τη διαχειρίζεσαι», είπε ο Ουίλιαμ το 2017.

Κατά τη διάρκεια της πομπής για τη μεταφορά της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park, ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben.

Watch live: The Queen's coffin will leave Buckingham Palace today in a procession to Westminster Hall, where it will lie in state https://t.co/iyP7r0wc28

Sky News (@SkyNews) September 14, 2022

Το φέρετρο βρίσκεται πάνω σε κιλλίβαντα και είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο.

The Queen's coffin enters Westminster Hall in London as the choir of Westminster Abbey and the choir of His Majesty's Chapel Royal, St James's Palace, sing Psalm 139.

The service was attended by members of the Royal Family. pic.twitter.com/StX1127JiX

— The Royal Family Channel (@RoyalFamilyITNP) September 14, 2022

Στο κοινοβούλιο το υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ το παρέλαβαν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και το τοποθέτησαν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.

King Charles III is walking behind his mother's coffin, alongside his siblings Prince Andrew, Prince Edward and Princess Anne.

William and Harry are walking side-by-side. While William is wearing military uniform, Harry is wearing a suit.

Latest: https://t.co/8AFWhoW82a pic.twitter.com/VCOsbgBv6K

Sky News (@SkyNews) September 14, 2022

Ακολούθησε η 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: O «χαϊδεμένος πρίγκιπας» και οι εξωφρενικές απαιτήσεις του από το προσωπικό

Βασιλιάς Κάρολος: Πετάει στο δρόμο τους υπαλλήλους της προσωπικής του κατοικίας – «Οι άνθρωποι έχουν συγκλονιστεί»

Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ βάζει πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Keywords
Τυχαία Θέματα