«Κάνε ότι κοιμάσαι»: «Τομογραφία» διαχείρισης κρίσεων της κοινωνίας η σειρά της ΕΡΤ1 (photos/videos)

«Κάνε ότι κοιμάσαι». Αλλιώς «προσποιήσου». Αλλιώς «σώπαινε». Αλλιώς «κάνε τα στραβά μάτια». Αλλιώς «κάνε τον ψόφιο κοριό». Μέχρι πότε όμως είναι το ζήτημα. Ο τίτλος πιθανόν να επιτρέπει και μια άλλη ανάγνωση. Το «κάνε ότι κοιμάσαι» να παραπέμπει στην τακτική της καλαμιάς, που λυγίζει μέχρι το έδαφος, το χώμα, μέχρι να περάσει ο δυνατός άνεμος και αντί να σπάσει όπως ίσως άλλα δέντρα, εκείνη να υψώσει το ανάστημά της.

«Κάνε ότι κοιμάσαι». Ο τίτλος της νέας κοινωνικοθριλερικής σειράς της ΕΡΤ1.

Έξυπνος. Πονηρός.

Τζιγκλάτος. Συνθηματικός. Μυστηριώδης. Όπως η πλοκή της σειράς το σενάριο της οποίας υπογράφει ο, διακεκριμένος στις ΗΠΑ για μυθοπλασία πρωτότυπου σεναρίου, Γιάννης Σκαραγκάς  (βραβεύτηκε το 2018 από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το αμερικανικό του διήγημα «How to Draw Human Figures» στο περιοδικό «Copper Nickel», με το Editors’ Prize in Prose) και βασίζεται στο βιβλίο του «Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο».

Με μία διαφορά. Στο βιβλίο η πλοκή είναι χρονικά τοποθετημένη στο 1930. Στο οικονομικό κραχ. Στη σειρά ο συγγραφέας – σεναριογράφος έχει βάλει την πλοκή στην σημερινή εποχή με τις οικονομικές συνθήκες στις ζωές των ανθρώπων να μην απέχουν πολύ από εκείνες του μακρινού παρελθόντος.

Ο Νικόλας Καλλίδης είναι ο αγαπημένος φιλόλογος σε ένα λύκειο υποβαθμισμένης περιοχής. Μια σειρά συγκλονιστικών γεγονότων αρχίζει να εκτυλίσσεται ύστερα από μια βίαιη ληστεία στο σπίτι που είναι μεσοτοιχία με το δικό του και δημιουργεί ένταση στην ήδη κλονισμένη σχέση του με τη σύζυγο και την κόρη του.

Την ίδια στιγμή η απιστία του με μια γυναίκα που νομίζει ότι ξέρει τον βασανίζει αλλά όλα αλλάζουν άρδην, αφού το οργανωμένο έγκλημα παραμονεύει κι έχει βάλει στόχο τη γυναίκα και την κόρη του.

Ο Γιάννης Σκαραγκάς ανοίγει την βεντάλια των θεμάτων με τη μία. Με αστραπιαία κίνηση. Και καθένα αναπτύσσεται γραμμικά, ισόποσα σε σχέση με τα άλλα. Ταυτόχρονα ή σχεδόν την ίδια στιγμή.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα. Το εκδικητικό πορνό. Ο σχολικός εκφοβισμός και η παθητικότητα. Η κρίση στις οικογενειακές σχέσεις. Η εφηβεία, η επικοινωνία και το χάσμα γενεών. Οι αδυναμίες των ανθρώπων.

Χαρακτήρες της διπλανής πόρτας, του διπλανού γραφείου. Διαπροσωπικές σχέσεις αναγνωρίσιμες.

Με μεθοδικότητα στα πρώτα δύο επεισόδια ο τηλεθεατής αισθάνεται το αόρατο δίκτυ που απλώνεται πάνω από τους κεντρικούς χαρακτήρες. Ο φόβος, υφέρπων, έχει οσμή. Υπογραμμίζεται από την υποβλητική μουσική επένδυση.

Όλα αυτά γίνονται εικόνες. Τηλεόραση γαρ. Με σκηνοθεσία αλα Netflix. Τα επεισόδια, τα δύο που έχουν προβληθεί εως τώρα, βάζουν τον τηλεθεατή στο ψητό.

Σκηνές με αληθοφάνεια, ερμηνείες με φυσικότητα. Η δουλειά που έχουν κάνει οι σκηνοθέτες Αλέξανδρος Πανταζούδης και Αλέκος Κυράνης, δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια.

Στο ύψος των απαιτήσεων οι ηθοποιοί, για τον ρόλο του καθένας, όλοι ευθυγραμμισμένοι. Μαγνήτης μεν ο Σπύρος Παπαδόπουλος -άλλωστε είναι εκείνος που επιστρέφει στις τηλεοπτικές κάμερες με την ιδιότητα του ηθοποιού έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο είχε επιλέξει το θέατρο και για περίπου 17 χρόνια το «Στην υγειά μας ρε παιδιά»- αλλά δεν σηκώνει το «βάρος» μόνος του αν και ο ήρωας του μόλις αρχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά του (ή μήπως την κάθοδο στην Κόλαση;).

Η Ασλάνογλου πείθει για δυναμική γυναίκα με αυταρχικά χαρακτηριστικά. Η Κοτσαϊλίδου «ψαρωτική» ως τζιμάνι αστυνομικός που είναι ένα «βήμα» μπροστά. Που «διαβάζει» πίσω από τα οφθαλμοφανή. Ο Ευταξόπουλος ως λυκειάρχης, γνώριμος ο «με δεμένα τα χέρια» χαρακτήρας του κυρίως από ξένες (αμερικανικές) παραγωγές που αν και νιώθει τον συνάδελφό του, μάλλον φοβικός, διστάζει και κρύβεται πίσω από «πρέπει» και αγκυλώσεις.

Η γυναίκα-μπανανόφλουδα, η αν θέλετε η γυναίκα-αράχνη, της Κολιανδρή θαυμάσια. Καλύτερα, ανατριχιαστική.

Η Μπαξεβάνη (η θεατρική «Κυρά της Ρω» του Σκαραγκά) φιλοτεχνεί έναν χαρακτήρα που δείχνει να τα έχει όλα: δυναμισμό, γαλιφιά, τσαγανό, ισορροπητική ικανότητα. 

Τσεκαρισμένος από καιρό ο Καπετανάκος -δεν τον έχει τυχαία στο μόνιμο καστ του ο Τσαφούλιας- αλλά η έκπληξη έρχεται από τον Τάσο Γιαννόπουλο. Ξεχάστε ότι θυμάστε και που πιθανόν να τον είχε τυποποιήσει. Εδώ μάς συστήνεται σαν τοκογλύφος. Σαν αδίστακτος άνθρωπος.  Σαν πατριάρχης δυνάστης. Σαν νταής. Σαν τύπος «ξέρεις ποιος ειμαι εγω ρε».

Τα παιδιά, οι νέοι ηλικιακά ηθοποιοί, ανάμεσα τους οι Γεωργία Μεσαρίτη, Χρήστος Διαμαντούδης,  Βαίλης Ντάρμας,  Βίκυ Μαϊδάνογλου, Αλέξης Βάρθης, μοιάζουν με μικρά διαμαντάκια κεντημένα στη σειρά.

Δύο μόνον λάθη – ένα σεναριακό, ένα σκηνοθετικό. Στο πρωτο επεισόδιο ο φιλόλογος προτείνει στον μαθητή – θύμα σχολικού εκφοβισμού δύο βιβλία για να του εξηγήσει ότι δεν πρέπει να ενεργεί εν θερμώ. Δείχνοντας την Ιλιάδα του Ομήρου ο φιλόλογος λέει στο μαθητή «εν οργή ουδέν λέγει ούτε πράττειν». Πλην όμως η φράση αυτή ανήκει στον Πυθαγόρα. Σκηνοθετικά, αν και κατανοητή η δυσκολία κινηματογραφικής λήψης στο εσωτερικό αυτοκινήτου και δη από το πίσω κάθισμα, καλό είναι να υπάρχουν και τα προστατευτικά προσκέφαλα των μπροστινών καθισμάτων.

Στη σούμα η ΕΡΤ1 διαθέτει φέτος μια καθηλωτική σκοτεινή σειρά πολυεπίπεδη που άνετα θα μπορούσε να κάνει καριέρα στην διεθνή τηλεοπτική αγορά.

Δεν σερβίρει στον τηλεθεατή μασημένη τροφή, κάνει «κλεισίματα ματιού» όπου χρειάζεται και έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού στο φινάλε κάθε επεισοδίου, τουλάχιστον των δύο που ήδη προβλήθηκαν.

Στο ΕΡΤflix δε που ανεβαίνουν αμέσως μετά την πρώτη προβολή και μπορεί κάποιος να τα δει χωρίς διακοπές, για διαφημίσεις, έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε περιβάλλον υπηρεσίας στρίμινγκ παγκόσμιας εμβέλειας.

Διαβάστε επίσης:

Πορτοσάλτε για Πέτσα: «Ακούγεται λίγο Αντουανέτα, λίγο παντεσπάνι» (Video)

Netflix: Στο Top 10 ξανά το «Στέμμα» λόγω του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ

Σε φόρμα μίνι σειράς η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» από τον ΑΝΤ1 με ανέκδοτες σκηνές

Keywords
Τυχαία Θέματα