Kικίλιας: Οι διασώστες θα συνεχίσουν σπίτι-σπίτι τους απεγκλωβισμούς – Θα μοιραστεί φαγητό και νερό σε 24 οικισμούς

Διασώσεις εγκλωβισμένων ανθρώπων με ελικόπτερα πραγματοποιούνται σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και των Τρικάλων, που δέχθηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας «Daniel». Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, που έφτασε ήδη στους 6 νεκρούς, καθώς πριν από λίγο εντοπίστηκαν νεκρές δύο ηλικιωμένες γυναίκες στο χωριό Αστρίτσα Καρδίτσας, ενώ νωρίς το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός κτηνοτρόφος κάτω από τα φερτά υλικά στο Πετρωτό Δομοκού.

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλημμυρισμένα χωριά, χωρίς φαγητό και νερό, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές, πρόκειται για κατοίκους των χωριών που έχουν πληγεί περισσότερο (Μεταμόρφωση, Ριζοβούνι, Αγία Τριάδα και άλλες), καθώς και ορισμένες συνοικίες εντός του Παλαμά, οι οποίοι μπορεί να είναι στην κατάσταση αυτή ακόμα και από τις πρώτες νυχτερινές ώρες. Μόνο στην Μεταμόρφωση είναι 70 άτομα αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο, πίνοντας πλέον μόνο… αναψυκτικά, που είχαν απομείνει στα ψυγεία του κοινοτικού γραφείου!

Εξήντα επτά διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών από τις πλημμυρισμένες περιοχές μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί από αέρος σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Οπως εξήγησε αναλυτικότερα, από τους 67 διασωθέντες οι 25 προέρχονται από τη Μεταμόρφωση Παλαμά, οι 27 και ένα μωρό από την Αγία Τριάδα Παλαμά και οι 14 από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία πρόκειται να μοιράσει 3.000 μερίδες φαγητού και μπουκάλια νερού σε 24 πληγέντες οικισμούς, εντός των επομένων ωρών.

«Είμαστε εδώ, κοντά στους πληγέντες», τόνισε ο κ. Κικίλιας. Μάλιστα, οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης και όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό, θα συνεχίσουν σπίτι-σπίτι τους απεγκλωβισμούς και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται, κυρίως, σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, ενώ στο χωριό Αγία Τριάδα υπάρχουν έξι αγνοούμενοι. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε πολλά χωριά, όπως στη Μεταμόρφωση, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, τη Μαραθέα, τον Κοσκινά, και στην πόλη του Παλαμά, όπου το ύψος του νερού δεν επιτρέπει ακόμα και σε τρακτέρ να προσεγγίσουν τα σπίτια όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι. Ένας αριθμός σπιτιών, κυρίως πλίθινα έχουν γκρεμιστεί, ενώ σε ορισμένα χωριά με δυσκολία διακρίνονται οι στέγες των κατοικιών, καθώς το νερό τα έχει σκεπάσει. Στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με συχνές διακοπές ρεύματος.

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και από τα Τρίκαλα, τα οποία έχουν κατακλυστεί από τη λάσπη. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr, πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπίτια και επιχειρήσεις, καθώς έσπασε ο Ληθαίος σε δύο σημεία.

Οι απεγκλωβισμένοι κατευθύνονται σε χώρους παραμονής και τους προσφέρονται τροφή, νερό, κουβέρτες και τώρα κανόνισαν και ιατρική περίθαλψη

Η εθνική οδός είναι ανοικτήαπό Δευτέρα θα λειτουργήσει το τραινο Αθήνα-Λιανοκλάδι και Θεσσαλονίκη-ΛάρισαΤα σχολικά κτίρια θα αξιολογηθούν εντός του ΣΚ για να κριθεί αν θα λειτουργήσουνστα νοσοκομεία η κέντρα υγείας δεν υπάρχει πρόβλημα με ασθενείςπροβλήματα ρευματοδοτησης υπάρχουν σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πηλιοέχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές – τη Δευτέρα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα αποζημιώσεων.

Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης ελικοπτέρου Super Puma στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου κατάφερε να απεγκλωβίσει και να σώσει 12 πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά.

Απεγκλωβισμός 12 ατόμων από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων με Ε/Π Super Puma της @HAFspokesperson #ΕΔ είμαστε παντού!!#ΓΕΕΘΑ #HNDGS #ΣΞ #ΠΝ #ΠΑ #ΔΕΠ@Hellenic_MOD @HAspokesman @NavyGR pic.twitter.com/8Tr4rzWdWY

ΓΕΕΘΑ-HNDGS (@hndgspio) September 7, 2023

Άλλο ένα βίντεο από διάσωση/απεγκλωβισμό σοκάρει, καθώς δείχνει από ψηλά την καταστροφή στον Παλαμά Καρδίτσας, τον οποίο η κακοκαιρία Daniel έχει μετατρέψει σε υδάτινο κόσμο. Τιτάνια μάχη από τα σωστικά συνεργεία για να απεγκλωβίσουν όσους μπορούν από την περιοχή που έχει γίνει μια απέραντη λίμνη.

Στο βίντεο φαίνονται άνθρωποι να βρίσκονται στην ταράτσα σπιτιού με τα νερά να έχουν φτάσει μια ανάσα από εκείνους.

Από αέρος επιχειρούν πλέον τα σωστικά συνεργεία να μεταφέρουν εγκλωβισμένους κατοίκους από την Αγία Τριάδα Καρδίτσας, όπου το νερό έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel αναγκάζοντας τους κατοίκους να ανέβουν σε οροφές και ταράτσες για να σωθούν.

Στην ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, από την ώρα που επιτράπηκε να πετάξουν επιχειρούν: 1 Super Puma της Πυροσβεστικής, 6 Agusta Bell της Πυροσβεστικής, 1 Agusta Bell του Στρατού, 2 Super Puma του Στρατού. Συνολικά 10 ελικόπτερα.

Συγκλονιστική είναι η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του, με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής στην Αγία Τριάδα, καθώς το σπίτι τους είχε καλυφθεί από νερό.

Στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει χτυπηθεί αλύπητα από την κακοκαιρία «Daniel» επιχειρούν ήδη ένα Super Puma και τέσσερα Bell του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ θα ακολουθήσουν ένα Super Puma και ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, όπως φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο, τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής αποβιβάζουν στο στάδιο της Καρδίτσας τους απεγκλωβισμένους από τον οικισμό Αγία Τριάδα, ενώ πυροσβέστες σπεύδουν με φορεία για να παραλάβουν κατοίκους που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, για την ώρα, ότι ένα από τα τρία ελικόπτερα θα κατευθυνει προς το χωριό Αστρίτσα για να πάρει 35 ανθρώπους, ένα στο χωριό Αγία Τριάδα και ένα στη Μεταμόρφωση.

Παράλληλα θα επιστρατευθούν και εξωλέμβιες μηχανές από τον Βόλο καθώς διαπιστώθηκε ότι φουσκωτές λέμβοι δεν βοηθούν αποτελεσματικά στην επιχείρηση διάσωσης.

Ακολουθούν βίντεο από διασώσεις/απεγκλωβισμούς με φουσκωτά της ΕΜΑΚ και Super Puma της Πυροσβεστικής, αλλά και από τον απεγκλωβισμό μητέρας και των δύο αγοριών της, 3,5 ετών στα Μεγάλα Καλύβια:

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το μεσημέρι δεν πραγματοποιύνταν επιχείρησεις ελικοπτέρων καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Καρδίτσας δεν επέτρεπαν την ασφαλή πτήση τους με αποτέλεσμα να μην δίνεται το «πράσινο φως» από το ΕΚΣΕΔ.

Απεγκλωβισμός ανηλίκου και της συνοδού του στην περιοχή Κοσκινιά Καρδίτσας από Ε/Π AB-205 της @HAFspokesperson #ΕΔ είμαστε παντού#ΓΕΕΘΑ #HNDGS #ΣΞ #ΠΝ #ΠΑ #ΔΕΠ @Hellenic_MOD @HAspokesman @NavyGR pic.twitter.com/rRTiYhKOgv

— ΓΕΕΘΑ-HNDGS (@hndgspio) September 7, 2023

Την ίδια ώρα και ο στρατός έχει ριχτεί στη μάχη της διάσωσης των πολιτών. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΓΓΕΘΑ έχουν διατεθεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) προσωπικό και μέσα και ενεργούν υπό τον Επιχειρησιακό Έλεγχο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.).

3 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ).

5 Ειδικά Οχήματα Hummer.

20 Οχήματα Γενικής Χρήσης.

4 Λεωφορεία.

4 Φορτωτές Γαιών – Εκσκαφείς Τάφρων (Φ/Τ – Ε/Τ).

8 Φορτωτές Γαιών (Φ/Τ).

2 Προωθητές Γαιών (Π/Γ).

27 Λέμβοι και 20 Λέμβοι σε κίνηση.

Από ενάρξεως των φαινομένων με εντολή μου οι #ΕΔ έχουν διαθέσει και διαθέτουν ότι ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία επ' ωφελεία των πληγέντων περιοχών στη Θεσσαλία

Προσωπικό, μηχανήματα, πτητικά μέσα, πολεμικά πλοία, ερπυστριοφόρα, οχήματα, λέμβοι, λεωφορεία, χώροι φιλοξενίας… pic.twitter.com/ElWRxykU1p

— GEN Konstantinos Floros (@ChiefHNDGS) September 7, 2023

Έχει εγκριθεί και υπάρχει ετοιμότητα τοποθέτησης γέφυρας Μπέλεϋ στα Καλά Νερά Βόλου από κλιμάκιο της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.

Έχει γίνει αναγνώριση από κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ για τοποθέτηση γεφυρών Μπέλεϋ στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας.

1 Λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης (70 άτομα).

42 άτομα προσωπικό της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ.

1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (71 άτομα).

36 άτομα επιπλέον των προβλεπόμενων στο Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.

1 Φρεγάτα σε κίνηση για τον Παγασητικό Κόλπο.

5 Ελικόπτερα (Ε/Π) Έρευνας Διάσωσης.

Διαβάστε επίσης:

Μενίδι: Άνδρας παρασύρεται από χείμαρρο στο ρέμα Εσχατιάς και χάνεται στα νερά (Video)

Κακοκαιρία Daniel- Βόλος: Κάνουν ουρές για μια… στάλα νέρο

Blue Horizon: Παραιτήθηκε ο CEO της Attica Group μετά τον εγκληματικό θάνατο του Αντώνη Καρυώτη

Keywords
Τυχαία Θέματα