Guardian: Το ντιμπέιτ μπορεί να κρίνει το νικητή των εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, αναμένεται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα καθώς γίνεται σαφές ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τους αναποφάσιστους και σε αυτό το σκηνικό το σημερινό ντιμπέιτ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη θα παίξει σημαντικό ρόλο, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πορεία του Αλέξη Τσίπρα

προς την εξουσία, μπορεί να ανακοπεί εάν ο πρώην πρωθυπουργός δεν καταφέρει να πείσει τους αναποφάσιστους στη σημερινή τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή δείχνουν ότι τα δύο κόμματα βρίσκονται πολύ κοντά. Όμως, ο Τσίπρας, όπως τονίζει η εφημερίδα, βλέπει την υποστήριξη από τον κόσμο να μειώνεται από τη στιγμή που υπέγραψε την τρίτη συμφωνία με τους δανειστές, συνεχίζει να κυριαρχεί στο ερώτημα ποιος θα είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

«Το αποτέλεσμα μπορεί να καθοριστεί από το σημερινό ντιμπέιτ» λέει στην εφημερίδα ο Αριστείδης Χατζής, πολιτικός αναλυτής, καθηγητής νομικών και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Πολλοί από το 10% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες που προέρχονται από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και είναι πιο φιλικές με την ιδέα να ψηφίσουν Τσίπρα».

Ο Μεϊμαράκης που ξεκίνησε με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, απρόσμενα αποτελεί σοβαρή απειλή για τον Τσίπρα και επιμένει ότι ανεξάρτητα από το νικητή των εκλογών, η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, απαιτεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης που επιβλέπουν το νέο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ το οποίο υπέγραψε η Αθήνα τον Ιούλιο, δίνουν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Σε συνάντηση του Eurogroup το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέσα στα χρονικά όρια μετά τις εκλογές είναι βασικό στοιχείο και ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Το ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στα προηγούμενα προγράμματα της χώρας, αναμένεται να στηρίξει και το τελευταίο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά επιμένει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να μειωθεί.

Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι οι εντατικές συνομιλίες για το χρέος μπορούν να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής θα παίξει σημαντικό ρόλο για το εάν αυτό θα συμβεί, καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: Guardian

GuardiandebateντιμπέιτΤσίπραςΜεϊμαράκηςεκλογές 2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα