Fitch: Θετικές οι προοπτικές στην Ελλάδα λόγω εμβολιασμών και Ταμείου Ανάκαμψης

Σε νέα της έκθεση για την Ελλάδα η Fitch σημειώνει ότι η υλοποίηση του Ταμείου ανάκαμψης σε συνδυασμό με τη θετική πορεία των εμβολιασμών εκτοξεύει τις προοπτικές της.

Αν και το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, ο οίκος αναμένει μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο

χρόνια, υποθέτοντας μια σημαντική χαλάρωση της παγκόσμιας κρίσης της πανδημίας μετά την έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού και εκταμίευση και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας, στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές, αντικατοπτρίζει το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και τις υψηλές “βαθμολογίες” διακυβέρνησης στη σχετική λίστα της Fitch.

Αυτά σύμφωνα με τον οίκο έρχονται σε αντίθεση με το αδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό, ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα και το πολύ υψηλό απόθεμα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Πτωχεύσεις, τουρισμός, κόκκινα δάνεια οι κίνδυνοι

Μεσοπρόθεσμα, οι αποτελεσματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η συνεχής υψηλότερη χρηματοδότηση της ΕΕ θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως τονίζει, ενώ οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις από την πανδημία σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων και τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας σε σχέση με αυτές που αναμένει.

Οι πολύ μειωμένες αφίξεις τουριστών είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον λογαριασμό τρεχούμενων συναλλαγών με το έλλειμμα να διευρύνεται στο 6,7% του ΑΕΠ το 2020 από 1,5% το 2019. Πάντως ο οίκος, όπως αναφέρει, αναμένει σταδιακή μείωση του ελλείματος τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά για την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch τοποθετεί την επιστροφή του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά μετά το σοκ της πανδημίας, τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής και των οικονομικών επιδόσεων μετά την Covid-19, καθώς και την περαιτέρω πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Αντίθετα, πιέσεις στο rating της Ελλάδας θα ασκήσουν η πιθανή αποτυχία να μειωθεί το χρέος/ΑΕΠ, οι αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο που θα αυξήσουν των κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία καθώς και ενδείξεις ότι η πανδημία έχει τελικά μεγάλης διάρκειας αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα