F-36 Kingsnake: Το μαχητικό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το F-16 (Photo)

Μετά το F-35 έρχεται το F-36; Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ «ψάχνεται» για αντικαταστάτη του F-16 το οποίο πετάει εδώ και 43 χρόνια.

Θεωρητικά, η εισαγωγή του F-35 θα επέτρεπε την σταδιακή απόσυρση του F-16, ωστόσο τόσο το υψηλό κόστος του μαχητικού 5ης γενιάς, όσο και οι αργοίν ρυθμοί παράδοσης νέων αεροσκαφών (ως σήμερα πετούν μόλις 600 σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα) έκαναν την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ

να αναζητήσει ένα νέο αεροσκάφος το οποίο θα είναι εξελιγμένο, ελαφρύ, πολλαπλών ρόλων, φθηνό και θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο F-35 σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η πρόταση για το νέο μαχητικό

Μάλιστα, μέσα στις προϋποθέσεις που τίθενται από την Αεροπορία, είναι το νέο μαχητικό να σχεδιαστεί με χρήση υψηλής τεχνολογίας, ώστε να μειωθεί πολύ ο χρόνος κατασκευής του πρωτοτύπου, αλλά και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί να είναι υπάρχουσα και να μην έχουμε φαινόμενα όπως στο F-35, όπου πολλές τεχνολογικές καινοτομίες οδήγησαν σε καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους. Μάλιστα, ο στόχος είναι το νέο μαχητικό να είναι έτοιμο στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό Hush Kit συνεργάστηκε με ειδικούς σχεδιαστές μαχητικών αεροσκαφών και παρουσίασε ένα πρώτο σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του F-16, το οποίο και ονόμασε F-36 Kingsnake (Βασιλιάς Φίδι) και είναι κάπως έτσι:

Το F-36, σύμφωνα με την ιδέα των ανθρώπων του περιοδικού, θα είναι μαχητικό γενιάς «5μείον», και θα χρησιμοποιεί ήδη υπάρχοντα εξαρτήματα και τεχνολογίες, όπως απλοποιημένη έκδοση του κινητήρα F119 του F-22, πιο εργονομικό κόκπιτ βασισμένο σε αυτό του F-35, το ραντάρ που χρησιμοποιεί το F-16 Viper, κλπ.

Μάλιστα, η ιδέα είναι ότι το όλο σχέδιο θα επιβλέπει ένας «λουδίτης τσάρος», ο οποίος θα απαγορεύει νέες μη δοκιμασμένες τεχνολογίες να χρησιμοποιηθούν στο νέο μαχητικό, ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτητα υλοποίησης του σχεδίου, η ευκολία στη συντήρηση και η χαμηλή τιμή.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του, το F-36 θα είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων, ικανό για αερομαχίες και χτυπήματα επίγειων στόχων, που θα έχει εσωτερική κοιλότητα για μεταφορά όπλων, αλλά και εξωτερικά hardpoints για κατευθυνόμενα βλήματα, καθώς και κανόνι για τα αντίπαλα μαχητικά.

Πλέον, το ερώτημα είναι αν η Πολεμική Αεροπορία θα θέλει να κατασκευάσει το F-36, ή αν θα αρκεστεί στο μαχητικό που ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη και θα αντικαταστήσει το F-22. Έχει χρόνο να αποφασίσει ως το 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα