DW: Πόσο ασφαλές είναι το Euro 2016 - Σε «κόκκινο» συναγερμό η Ευρώπη

ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσίευμα της Deutsche Welle θέτει το ερώτημα του κατά πόσο είναι ασφαλές το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Γαλλία από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου.

Το δημοσίευμα γράφει για τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015 και τονίζει ότι το προσωπικό ασφαλείας στη Γαλλία

αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι σε διαρκή συναγερμό.

Οι αμερικανικές αρχές μοιάζουν να πιστεύουν ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα είναι μία ζώνη κινδύνου αυτό το καλοκαίρι. Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Τρίτη προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, στοχοποιώντας σημαντικά γεγονότα, τουριστικά αξιωθέατα, εμπορικά κέντρα και μέσα μαζικής μετακίνησης.

Οι αρχές των ΗΠΑ έδωσαν έμφαση όχι μόνο στα στάδια που θα φιλοξενήσουν το Euro 2016, αλλά και σε μέρη όπου συγκεντρώνονται οπαδοί και σε άλλες σχετικές εκδηλώσεις. Αυτό για τη Γερμανία σημαίνει ότι περιλαμβάνονται όλα τα μπαρ και όλους τους ανοιχτούς χώρους που προσφέρουν μπύρα και διαθέτουν τηλεόραση.

Κατά τη διάρκεια του Euro, στη Γερμανία σχεδόν όλα τα εστιατόρια, χώροι διασκέδασης ακόμη και κυβερνητικά κτήρια αναμεταδίδουν τους αγώνες σε μεγάλες οθόνες. Το να εξασφαλίσεις απόλυτη ασφάλεια σε όλους αυτούς τους χώρους είναι σχεδόν αδύνατο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Jörg Trauboth, απόστρατος αξιωματικός της γερμανικής αεροπορίας και σύμβουλος ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας πιστεύει ότι οι Γερμανοί θα είναι σχετικά ασφαλής στην παρακολούθηση των αγώνων σε υπαίθριους χώρους. «Οι γερμανικές αρχές είναι καλά προετοιμασμένες» είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι Γερμανοί να προχωρήσουν μπροστά και να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να πέσουν θύμα τρομοκρατικής επίθεσης είναι πολύ μικρή.

Η Γερμανική αστυνομία για να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ελέγχους ασφάλειας στα σύνορα με τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναμένουν ελέγχους και στους αυτοκινητοδρόμους και θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους έγκυρη ταυτότητα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας τα αυξημένα μέτρα δεν σκοπεύουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά την αποτροπή των επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς.

Στη Γαλλία, όπως συμπληρώνει το δημοσίευμα, άσκηση ασφαλείας στο Stade de France, το βασικό γήπεδο όπου θα ξεκινήσει το Euro και εκεί θα διεξαχθεί και ο τελικός, θα πρέπει να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας. Το αποτέλεσμα της άσκησης δεν ήταν ικανοποιητικό καθώς οι «οπαδοί» κατάφεραν να περάσουν μέσα στο γήπεδο απαγορευμένα αντικείμενα όπως καπνογόνα. «Αυτό δείχνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα» είπε ο Philippe Galli νομάρχης της περιοχής στην οποία βρίσκεται το στάδιο.

Η ασφάλεια γύρω από τα γήπεδα απλώνεται σε τρία επίπεδα, στο πρώτο θα ελέγχονται οι οπαδοί εάν φέρουν μαζί τους όπλα ή εκρηκτικά, και θα υπάρχουν και δύο ακόμη επίπεδα ελέγχου πιο κοντά στο γήπεδο.

Ειδικοί στα θέματα ασφαλείας έχουν υποστηρίξει ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα γήπεδα είναι ικανοποιητικά και αρκετά για να κρατήσουν μακριά τους τρομοκράτες. Ο ειδικός στην τρομοκρατία Jörg Trauboth, είπε ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες είναι πιθανό να αποφύγουν τις μαζικές εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος έξω από τα στάδια, παρά μέσα σε αυτά.

Για τα προβλήματα ασφαλείας στο Stade de Framce, o Galli είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα λυθούν πριν από την έναρξη του Euro 2016.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Euro 2016ασφάλεια Euro 2016ΠαρίσιΓαλλίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα