B-2 Spirit: Άλλα 7 δισ. δολάρια για συντήρηση και αναβαθμίσεις του stealth βομβαρδιστικού

Την ώρα που ο χρόνος μετρά ανάποδα για την ένταξη του νέου stealth στρατηγικού βομβαρδιστικού B-21 Raider στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το σώμα ανέθεσε στη Northrop Grumman σύμβαση αξίας έως και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συνέχιση της συντήρησης και την ενίσχυση των δυνατοτήτων του στόλου των stealth βομβαρδιστικών B-2 Spirit.

Η περίοδος εκτέλεσης του συμβολαίου έχει οριστεί να διαρκέσει έως το 2029, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου. Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει θεωρητικά να αποσύρει

το B-2 στις αρχές της δεκαετίας του 2030 – αντικαθιστώντας το με το B-21 Raider, επίσης προϊόν της Northrop Grumman – πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ανάθεση θα μπορούσε να είναι μία από τις τελευταίες για το εμβληματικό βομβαρδιστικό stealth.

«Σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, η Northrop Grumman διασφαλίζει ότι ο στόλος των B-2 Spirit παραμένει βιώσιμος και έτοιμος για αποστολή. Η ανάθεση του συμβολαίου ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ομάδας Ευέλικτης Απόκτησης Συντήρησης ΙΙΙ αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τη συντήρηση του B-2, καθώς συνεχίζουμε να εκσυγχρονίζουμε το αεροσκάφος για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζέρι Μακ Μπρίαρτι, διευθυντής της Northrop Grumman και εκτελών χρέη διευθυντή του προγράμματος B-2.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ανάθεσης, οι συμβάσεις περιλαμβάνουν «βελτιώσεις του B-2, συντήρηση, στοιχεία εφοδιαστικής, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής υποστήριξης, της συντήρησης λογισμικού και του εξοπλισμού υποστήριξης». Η ανάθεση περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση αποθηκών και άλλες εργασίες εργολάβων. Με τιμή άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά σκάφος, το Spirit είναι το πιο ακριβό στρατιωτικό αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και λόγω του υπέρογκου κόστους του προγράμματος, η Πολεμική Αεροπορία κατέληξε να αποκτήσει μόνο 21 από τις ιπτάμενες πτέρυγες – 20 παραμένουν σε υπηρεσία σήμερα, μετά τη συντριβή ενός βομβαρδιστικού το 2008 στην αεροπορική βάση Andersen. Το αεροπλάνο διαλύθηκε, αλλά το πλήρωμα εκτινάχθηκε με ασφάλεια.

Σε σχέση με την ανάθεση των 7 δισ. δολαρίων, η σύμβαση θα μπορούσε να αποδώσει περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό ανά αεροπλάνο κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι αξιωματούχοι αναμένουν να αγοράσουν τουλάχιστον 100 B-21, τα οποία θα αντικαταστήσουν τόσο το B-2 όσο και το Boeing B-1 Lancer. Στη συνέχεια, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στόλο δύο βομβαρδιστικών, καθώς το B-52 Stratofortress της Boeing αναμένεται να υπηρετήσει μέχρι τα μέσα του αιώνα με νέους κινητήρες και άλλες αναβαθμίσεις.

Διαβάστε επίσης

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου αρνείται να διακόψει τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς, απαγορεύει το Al Jazeera στο Ισραήλ

Eurovision 2024: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Μάλμε υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων

Πάπας Φραγκίσκος για το ορθόδοξο Πάσχα: «Ο Αναστηθείς Κύριος να γεμίσει με χαρά και με ειρήνη όλες τις κοινότητες πιστών»

Keywords
Τυχαία Θέματα
B-2 Spirit, Άλλα 7,B-2 Spirit, alla 7