Alpha: Οι τηλεθεάσεις των συνεντεύξεων Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα

Με… κανάλι της Βουλής έμοιαζε πρωί και απόγευμα, χθες (25/4) ο Alpha.

Από τη συχνότητα του μεταδόθηκαν συνεντεύξεις, στο πρωινό- ψυχαγωγικοενημερωτικό- «Happy day» του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα μερίδια τηλεθέασης μεταξύ των δύο εκπομπών δεν είναι συγκρίσιμα διότι εκ των πραγμάτων οι εκπομπές δεν είναι

ομοιειδείς. Επιπλέον η συγκέντρωση και η σύσταση τηλεοπτικού κοινού είναι, άλλη το πρωί και άλλη το βράδυ. Συγκρίσιμες μεταξύ τους οι εκπομπές είναι με τη μέση τηλεθέαση που σημειώνει κάθε μία. Και πάλι, τα στοιχεία τηλεθέασης τα οποία σε καθημερινή βάση δίνει η Nielsen  και είναι ευρείας λήψης αφορούν στο σύνολο διάρκειας κάθε εκπομπής.

Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα  δεδομένα, η πρωινή εκπομπή «Happy day» είχε καλύτερη απόδοση σε όλη τη διάρκεια της συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας αλλά και με την προχθεσινή. Από τη συγκριτική παρατήρηση των διαγραμμάτων τηλεθέασης του Alpha τα οποία δημοσιοποιεί η Nielsen η τηλεθέαση στο χθεσινό «Happy day» είχε ανοδική πορεία περίπου από τις εννιά παρά και έως τη λήξη της. Στο διάστημα δηλαδή, κατά το οποίο ήταν στον αέρα η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από την Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, εκδηλώθηκε από τηλεθεατές για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, το οποίο έτσι κι αλλιώς αποτελεί σημείο αναφοράς για μερίδα τηλεθεατών και αποτυπώνεται στις τηλεμετρήσεις. Ωστόσο, χθες, ο δείκτης τηλεθέασης της Nielsen έκανε άλμα τηλεθέασης περίπου από τις  19.30 και ως τις 20.00, όπως φαίνεται άλλωστε και στο διάγραμμα τηλεθέασης του σταθμού, χρονικό διάστημα κατά το οποίο φιλοξενήθηκε στο στούντιο ειδήσεων του Alpha o πρωθυπουργός και έδωσε συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ.

Πηγές του Alpha εκτιμούν ότι είχε καλύτερο αντίκτυπο η συνέντευξη Τσίπρα υπο την έννοια ότι είχε διαφορετικό ύφος και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπομπής ύφους και περιεχομένου διαφορετικού από ενός τοκ σοου πολιτικής επικαιρότητας. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί προ μερικών ημέρων άλλωστε όταν ο πρωθυπουργός είχε δώσει συνέντευξη στην διάρκεια της- επίσης πρωινής ψυχαγωγικοενημερωτικής- εκπομπής «Mega καλημέρα» και την Ελεονώρα Μελέτη.

Το μοντέλο επικοινωνίας πολιτικών –ιδίως πρωθυπουργών, αρχηγών κομμάτων– μέσα από μη πολιτικά τοκ σόου δεν είναι καινοφανές. Το λάνσαραν και το ανέδειξαν σε «επιστήμη», σε περασμένες δεκαετίες οι γκουρού του είδους, οι Αμερικανοί.

Κατά καιρούς έχει εφαρμοστεί από τα ελληνικά κανάλια σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, όχι τόσο συστηματικά και με τέτοια ένταση, όπως στο χρονικό διάστημα που διανύουμε. Στο μεταξύ πολλά στο τηλεοπτικό τοπίο έχουν αλλάξει. Όπως για παράδειγμα η -σχεδόν καθολική- εξάλειψη των πολιτικών τοκ σόου. Τυπολογία προγραμμάτων  που μπορεί να εντοπίζει  κάποιος συνήθως στην  κρατική τηλεόραση και περιφερειακά κανάλια.

Σε κάθε περίπτωση σύγκριση μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής τηλεόρασης, στο συγκεκριμένο πεδίο, δεν αντέχει. Έτσι κι αλλιώς σημασία έχουν οι εντυπώσεις, κάτι στο οποίο συμφωνούν, τουλάχιστον, θεωρητικοί των ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πορτοσάλτε κατά ταυτόχρονης αύξησης μισθών – μείωσης τιμών – ρύθμισης χρεών (Video)

ΗΠΑ: Απολύσεις προβεβλημένων δημοσιογράφων – Κύμα αμφισβήτησης των media

Τηλεθέαση: Ισόπαλη η «μάχη» των σειρών «Σασμός» και «Η γη της ελιάς» τη Δευτέρα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Alpha, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα,Alpha, kyriakou mitsotaki, alexi tsipra