Airbnb: Ευχή ή… κατάρα; Οι ξενοδόχοι ζητούν αυστηρότερους κανόνες, οι μεσίτες «βλέπουν» ευκαιρίες ανάπτυξης

Το φαινόμενο airbnb επανήλθε δυναμικά στην καθημερινότητα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκη αλλά και των περισσότερων τουριστικών περιοχών της Ελλάδας μετά από μία διετία που, όπως είναι φυσικό, είχε ατονήσει, εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικό της απότομης ανόδου του Airbnb τον τελευταίο χρόνο όπου άρχισαν σταδιακά

να καταργούνται τα υγειονομικά μέτρα είναι ότι τα καταλύματα που προσφέρονται έχουν φτάσει να αποτελούν το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης στη χώρα, ενώ μόνο στην Αθήνα εμφανίζονται αυξημένα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας περίπου τα 12.000 χιλιάδες μόνο στην Πρωτεύουσα.

Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται σε περιοχές μέσα ή γύρω από το ιστορικό κέντρο όπως είναι το Κουκάκι και η Πλάκα αλλά και σε άλλες δημοφιλείς γειτονιές όπως είναι το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και ο Νέος Κόσμος.

Κόντρα στον βασικό οικονομικό κανόνα που θέλει την άνοδο της προσφοράς να πιέζει καθοδικά τις τιμές με το Airbnb συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Έτσι η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε κατάλυμα Airbnb στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 95€ (+9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021), ενώ οι τρεις περιοχές με την υψηλότερη τιμή ανά διανυκτέρευση είναι το Ζάππειο, το Πολύγωνο και η Πλάκα.

Ενοικιαστές και ξενοδόχοι διαμαρτύρονται

Η δυναμική αυτή επάνοδος του Airbnb στη ζωή μας μπορεί να χαροποίησε τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που νοικιάζονται με αυτόν τον τρόπο ή τις εταιρίες που τα διαχειρίζονται, όμως προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία και ιδιαίτερα από τους μόνιμους ενοικιαστές διαμερισμάτων αλλά και τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων.

Κι αυτό γιατί η μετατροπή σε Airbnb πολλών κατοικιών που νοικιάζονταν σε μακροχρόνια βάση, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τους περισσότερους ενοικιαστές που ψάχνουν κάποιο σπίτι για μόνιμη κατοικία. Οι περισσότεροι συνήθως δεν βρίσκουν κάποιο ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους ή όταν το βρουν, η τιμή του θα έχει αυξηθεί στο… θεό λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της τεράστιας ζήτησης.

Οι ενοικιαστές βρίσκουν έναν… απρόσμενο σύμμαχο στο θέμα του Airbnb που δεν είναι άλλος από τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, οι οποίοι διαμαρτύρονται καθώς θεωρούν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι για αυτούς αθέμιτος ανταγωνισμός.

Οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για αγορά που δεν φορολογείται (τουλάχιστον όσο θα έπρεπε), ενώ οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων γλιτώνουν μία σειρά από σημαντικά έξοδα που βαραίνουν μία τουριστική επιχειρηματική μονάδα όπως είναι οι μισθοί, οι εισφορές, οι καταβολές ΦΠΑ και πολλά άλλα.

Για το λόγο αυτό οι ξενοδόχοι πιέζουν για τη δημιουργία ενός νέου πιο αυστηρού νομoθετικού πλαισίου που θα διέπει την αγορά, με κύριους άξονες, τον χρονικό περιορισμό που θα μπορεί κάποιος να νοικιάζει το σπίτι του, ένα όριο στον αριθμό των ακινήτων που θα εκμεταλλεύεται, μεγαλύτερη φορολόγηση, συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές των ακινήτων κλπ.

Κτηματομεσίτες: Το Airbnb μπορεί, με κανόνες, να γίνει εργαλείο ανάπτυξης

Από την άλλη πλευρά οι κτηματομεσίτες βλέπουν περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως απειλή το Airbnb για την ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα, λειτουργώντας μέσα στο υπάρχον νομικό πλαίσιο που θεωρούν ότι είναι επαρκές.

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι το Airbnb μπορεί από μόνο του να δημιουργήσει κρίσιμη τουριστική μάζα ώστε να δημιουργηθούν φθηνές αεροπορικές γραμμές σε περιφερειακές περιοχές της Ελλάδας που μέχρι πριν την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν υπήρχαν.

«Πόσα ξενοδοχειακά καταλύματα, και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν για παράδειγμα στην Καβάλα;» Αναρωτιέται ο Νίκος Μανομενίδης της μεσιτικής εταιρίας ακινήτων eXp Ελλάδας.

O Νίκος Μανομενίδης

«Σε περιοχές που δεν υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων το Airbnb μπορεί να βοηθήσει με την προσέλκυση ικανού αριθμού τουριστών ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αγορά. Έτσι ξένες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να δημιουργήουν νέες γραμμές, οι τοπικοί φορέις και άλλοι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν σε έξοδα μάρκετινγκ κλπ».

Βέβαια σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη αυτό δεν σημαίνει ότι το Airbnb πρέπει να αφεθεί να λειτουργεί χωρίς συγκεκριμένους κανόνες.

«Ένα φυσικό πρόσωπο είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί πάνω από ένα με δύο ακίνητα. Πρέπει να υπάρξει περιορισμός γιατί όταν κάποιος εκμεταλλεύται 4 ή 5 ακίνητα αυτό σημαίνει πλέον ότι ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα. Σημαίνει επίσης ότι απασχολεί κρυφά εργαζόμενους, δηλαδή προωθεί την «μαύρη εργασία».

Επιπλέι σύμφωνα με τον Διευθυντή τηε eXp Greece, υπάρχουν θέματα ασφάλειας όταν ασκειται τέτοιου τύπου δραστηριότητα που ένας ιδιώτης δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

«Πρέπει να δοθεί στον Έλληνα η δυνατότητα να έχει ένα εισόδημα από το σπίτι του ή το εξοχικό του, όχι όμως να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα» καταλήγει ο κ. Μανομενίδης.

Η δέσμη προτάσεων του ΞΕΕ για το Airbnb

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου υπό τον τίτλο «Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Επιπτώσεις στις Πόλεις και στους Πολίτες» παρουσιάστηκε σχετική μελέτη της Grant Thornton και δύο θεματικά πάνελ συζήτησης, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσίασε δέσμη προτάσεων ρύθμισης της δραστηριότητας πάνω σε 7 άξονες παρέμβασης.

Αναλυτικά:

1. Χρονικοί περιορισμοί

Θέσπιση ανώτατου ορίου 90 ημερών ετησίως, για όλη τη χώρα

2. Χωρικοί περιορισμοί

Το οριζόντιο όριο των 90 ημερών να μειώνεται σε 60 σε περιπτώσεις όπως των νησιών κάτω των 10.000 κατοίκων ή σε περιοχές με χαμηλή μέση πληρότητα των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Επίσης με απόφαση του Δήμου να μην επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής νέων ακινήτων που βρίσκονται σε οριοθετημένα τμήματα των αστικών κέντρων, όταν διαπιστώνεται πως οι κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν το 50% των κατοικιών που ιδιοκατοικούνται ή μισθώνονται για μακροχρόνια μίσθωση.

3. Όριο στον αριθμό ακινήτων ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή

Δύο ακίνητα κατ’ ανώτατο όριο ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή, ο οποίος είναι φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο. Το νομικό πρόσωπο θα θεωρείται επαγγελματίας όταν προβαίνει σε βραχυχρόνια μίσθωση.

4. Θεσμοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών

Να υπάρχει πρόβλεψη μεταξύ άλλων για εμβαδόν τουλάχιστον 10 τ.μ. για το δωμάτιο και 18 τ.μ. για το διαμέρισμα, να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση, με ανώτατο αριθμό δωματίων (10 δωμάτια), με πιιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας, με ασφάλιση αστικής ευθύνης και υποχρέωση συμμόρφωσης με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα, όταν συντρέχουν λόγοι όπως στην περίπτωση της πανδημίας.

5. Φορολόγηση

Προτείνονται τέλη διαμονής παρεπιδημούντων υπέρ ΟΤΑ, τέλη καθαριότητας και φόρος διαμονής. Σημαντικό είναι να προβλέπεται υψηλότερος φόρος εισοδήματος για τη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με τη μακροχρόνια και η επιβολή ΦΠΑ για τα ακίνητα που πάνω από 3 συνεχή χρόνια διατίθενται για τουριστική διαμονή.

6. Δικαιώματα των συνιδιοκτητών

Υποχρέωση ενημέρωσης των συνιδιοκτητών για τη διάθεση του ακινήτου για βραχυχρόνια μίσθωση και αύξηση των κοινοχρήστων κατά 25%. Σημαντικό να λαμβάνεται απόφαση από τη Γενική Συνέλευση των ιδιοκτητών (51% των μεριδίων) της πολυκατοικίας/ συγκροτήματος/ παραθεριστικού οικισμού αν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση στα εν λόγω ακίνητα ή/ και καθορισμός του μέγιστου αριθμού κατοικιών που μπορεί να διατίθενται για βραχυχρόνια διαμονή.

7. Εφαρμογή συστήματος ελέγχων και επιβολής κυρώσεων.

Εφαρμογή συστήματος ελέγχου καταγγελιών κατά του ιδιοκτήτη ακινήτου βραχυχρόνιας διαμονής εκ μέρους συνιδιοκτητών και πελατών, με αυστηροποίηση των κυρώσεων και των προστίμων.

Βασ. Κικίλιας: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος του τουριστικού μας προϊόντος. Για την εύρυθμη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των αστικών μας κέντρων η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το πλαίσιο αυτό θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειοψηφίας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Διαβάστε επίσης:

Οι αυξήσεις στα στεγαστικά δάνεια τρώνε το εισόδημα των Ελλήνων

Η κτηματαγορά της Αθήνας αντέχει την κρίση…

Διπλό «μπλόκο» ακρίβειας στην απόκτηση στέγης: Στο +45% οι τιμές – Το «τρελό» ράλι των επιτοκίων «εκτοξεύει» τις δόσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Airbnb, Ευχή …,Airbnb, efchi …