12 Μαΐου η τελευταία προθεσμία της ΕΕ στην Ελλάδα

ΕΛΛAΔΑ

Προθεσμία έως τις 12 Μαΐου προκειμένου να καταγράψει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της, αλλιώς κινδυνεύει να τεθεί εκτός της Συνθήκης Σένγκεν έδωσε και επίσημα την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα.

Παράλληλα , ο αρμόδιος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών όσον αφορά

στην ελεύθερη διακίνηση φυσικών προσώπων και εμπορευμάτων παρατείνονται έως και το Νοέμβριο του ΄16, οπότε και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρόκειται να επανεξετάσουν τη στάση τους.

“Δεν μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερες μετακινήσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Σένγκεν, από τη στιγμή που δεν είμαστε ικανοί να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Ό,τι καταφέραμε τα τελευταία 60 χρόνια απειλούνται άμεσα με κατάρρευση και οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για εξασφαλίσουμε τη διατήρηση της Σένγκεν” δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Επί της ουσίας η ΕΕ έστησε για ακόμα μια φορά την Ελλάδα, στο απόσπασμα… Αναγνώρισε τη δοκιμασία στην οποία βρίσκεται, με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες, μετά το κλείσιμο των συνόρων, προαναγγέλλοντας τη χορήγηση άμεσης οικονομικής βοήθειας για τη στέγαση, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων. Ωστόσο την καλεί να επισπεύσει τις διαδικασίες κατασκευής νέων προσφυγικών καταυλισμών (hotspots) και τη βελτίωση της καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας από τα παράλια της Τουρκίας.

Πηγές του ΓΕΣ, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της δημιουργίας νέων καταυλισμών, δήλωσαν στο “Π”: “Όσους καταυλισμούς και αν φτιάξουμε για τη φιλοξενία αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, πάλι θα είναι ελάχιστοι μπροστά στο κύμα των προσφύγων οι οποίοι φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια” .

Για άλλη μια φορά η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία. Φυσικά, με τα αντίστοιχα ανταλλάγματα προς τους “γείτονες”, οι οποίοι -πέρα από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως ενίσχυση για τη διαχείριση των 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται στα εδάφη της- ζητούν περισσότερα χρήματα και κυρίως την άρση των περιορισμών ως προς τη χορήγηση visa στους Τούρκους πολίτες.

Το “σενάριο” που μελετάται είναι η Τουρκία να δεχθεί την αναγκαστική επαναπροώθηση στη χώρα της όλων των προσφύγων και μεταναστών, πλην των Σύρων.

Σε αυτή την περίπτωση αυτοί οι οποίοι θα πληγούν περισσότερο είναι όσοι προέρχονται από το Αφγανιστάν, που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπέρασαν τους 200.000 το 2015.

Υπερδιπλασιασμός των προσφύγων αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη το 2015.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες (1,26 εκατομμύρια άνθρωποι) κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη το 2015, αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2014, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat.

Την πλειονότητα των αιτήσεων (σχεδόν το 1/3) υπέβαλαν πρόσφυγες από τη Συρία

(362.775) και τους ακολούθησαν οι Αφγανοί (178.200) και οι Ιρακινοί ( 121.500).

Είναι επτά φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους αιτούντες, το 2014.

Πρώτη επιλογή των προσφύγων ήταν η Γερμανία, ακολουθούμενες από την Ουγγαρία και τη Σουηδία.

Όμως, αναλογικά με το συνολικό πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ, πρώτη σε υποβολή αιτήσεων ασύλου έρχεται η Ουγγαρία (κατά μέσο όρο 17,6 αιτήσεις/1.000 κατοίκους) και δεύτερη η Σουηδία (16 αιτήσεις / 1.000 κατοίκους).

ΣένγκενπρόσφυγεςΕυρώπηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα