Οι μειώσεις στις τιμές…κόστισαν πολύ περισσότερα

Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα και οι δραστικές μειώσεις στις τιμές που έγιναν το 2005 φαίνεται ότι κόστισαν στην τελική πολύ περισσότερα στην τσέπη του πολίτη.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, το Υπουργείο Υγείας κλήθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ σε 10 εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων, αφού η μείωση στις τιμές αποφασίστηκε, χωρίς να δοθεί μεταβατικός χρόνος στις εταιρείες να εξαντλήσουν τα αποθέματα που είχαν ήδη προμηθευθεί.

Ως εκ τούτου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκτελώντας απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατέβαλε

την περασμένη Παρασκευή το υπέρογκο αυτό ποσό σε αυτές τις εταιρείες εισαγωγής, ως αποζημίωση μαζί με τόκους, για τις ζημιές που υπέστησαν.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου είχε προσφύγει, τότε, στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων, αφού το περιθώριο των 6 μηνών που ζήτησαν για να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους, δεν τους δόθηκε. Αρχικά, το Επαρχιακό Δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα και οι εισαγωγείς προχώρησαν σε έφεση, την οποία και κέρδισαν τον περασμένο Ιούλιο.

''Είναι φανερό ότι και εγγύτητα σχέσεων μεταξύ Δημοκρατίας, δια του Υπουργείου Υγείας και των φαρμακευτικών εταιρειών υπήρχε, και η ζημιά ήταν όχι απλώς προβλεπτή, αλλά και καθορισμένη''.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, έπεται και συνέχεια, αφού άλλες 4 αγωγές για το ίδιο ζήτημα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ενόψει τούτου, εαν το Δικαστήριο αποδεκτεί το αίτημα των εταιρειών, η Δημοκρατία θα κληθεί τους επόμενους μήνες να καταβάλει επιπλέον υπέρογκα ποσά, καθώς θα προστεθούν και πάλι στα διεκδικούμενα ποσά οι τόκοι από την 1η Μαρτίου 2005 μέχρι την ημέρα καταβολής της αποζημίωσης σε κάθε ενάγοντα.

Iκανοποιημένοι οι ασθενείς

Μετά το σάλο των τελευταίων ημερών για τα φάρμακα, άκρως ικανοποιημένος φαίνεται να είναι η Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων, από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Υπουργό Υγείας. Ο Γιώργος Παμπορίδης έδωσε εντολή οι διαδικασίες εξέτασης των κατ' εξαίρεσιν περιπτώσεων να επιταχυνθούν.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων, Μάριος Κουλούμα ''Δηλαδή η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων θα συνέρχεται δύο φορές το μήνα, κάθε 15 μέρες, θα εξετάζει τα προσωπικά αιτήματα και οι αποφάσεις θα επικυρώνονται την ίδια μέρα. Οι αποφάσεις, επίσης, θα είναι εκτελεστέες την επόμενη μέρα''. Επιβεβλημένη ανάγκη είναι, μάλιστα, η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων, ώστε να περιλαμβάνουν νέες θεραπευτικές μεθόδους.

Ο Κουλούμας ανέφερε πως ''Υπάρχει πρωτόκολλο θεραπευτικό για τον καρκίνο, το οποίο έγινε με πρωτοβουλία των ειδικών γιατρών, με πίεση έγινε, το 2009 και δεν έχει επικαιροποιηθεί απο το 2009. Αν είναι δυνατόν να λειτουργούμε με πρωτόκολλο του 2009''.

Το θέμα αυτό, καθώς και εισηγήσεις για την εισαγωγή φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο, θα τεθούν επι τάπητος στις 18 Μαρτίου, σε νέα συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών με τον Υπουργό Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα