Ομπάμα | Ανοίγει την υπέρ του η δημοσκοπική ψαλίδα

16:23 29/9/2012 - Πηγή: Neolaia

Κι ενώ η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου μεταξύ Μπάρακ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνι εξελισσόντουσαν μέχρι πρόσφατα σε ντέρμπι, στο οποίο σε πολλές δημοσκοπήσεις, μάλιστα, προηγούνταν ο συντηρητικός αντίπαλος του νυν προέδρου της χώρας, το τελευταίο διάστημα ο κ. Ομπάμα όχι μόνο έχει περάσει σταθερά μπροστά από τον ρεπουμπλικάνο ανταγωνιστεί, αλλά σημειώνει και δημοσκοπικές

πρωτιές της τάξης του 5% ως και 10%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πόλεων όπως η Φλόριντα, το Οχάιο και η Πενσυλβάνια, όπου ο μαύρος πρόεδρος ξεπερνά τον – συχνά επιρρεπή σε λάθη, ακόμα και χοντροκομμένες γκάφες – συντηρητικό αντίπαλό του με 9%, 10%, 12%.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαντούν ότι αυτή δεν είναι η ακριβής εικόνα, καθώς σύμφωναμε συνεργάτες του Μ. Ρόμνι η δειγματοληψία των ατόμων που συμμετέχει στις δημοσκοπήσεις τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται με όρους υπερεκπροσώπησης της πλευράς Ομπάμα. Το επιτελείο του μεγαλοστελέχους της αγοράς και Κυβερνήτη αναφέρει ακόμα ότι το δικό τους κοινό είναι θερμότερο σε αυτή την εκλογική μάχη, κι ότι ακολούθως η προσφάτως αυξημένη συμπάθεια στον πρόεδρο των ΗΠΑ δε θα μεταφραστεί σε ψήφο στην κάλπη στα επίπεδα που αυτό θα γίνει από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από την πλευρά Ρόμνι δέχονται ότι αν και με σαφώς πιο μετριασμένο προβάδισμα ο Ομπάμα θεωρούν ότι διατηρεί προς το παρόν τον έλεγχο της κούρσας. Εξακολουθούν να πιστεύουν, πάντως, ότι στο τέλος της κούρσας ο εκλεκτός τους θα είναι νικητής, βασίζοντας τη σκέψη τους ότι τη νίκη θα τους τη δώσει η αδυναμία Ομπάμα, και το αντίστιχο καλύτερο δικό τους σχέδιο, στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ο γνωστός συντηρητικός αμερικανός σχολιαστής, Ντάγκλας Σόεν, παρατηρεί σε άρθρο του σχετικά: «Ο Ομπάμα έχει το προβάδισμα. Οι δημοσκοπήσεις είναι υερβάλλουν υπέρω των Δημοκρατικών, αλλά παραμένει μπροστά. Είναι, όμως, ένα προβάδισμα που δεν πρέπει να μεγαλοποιείται. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα και οι συζητήσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα θα είναι ένα αποφασιστικό κριτήριο τόσο για τον Πρόεδρο όσο και για τον Κυβερνήτη Ρόμνι».

Αυτή τη στιγμή όλα είναι ανοιχτά και ρευστά, πράγματι. Όπως έλεγε – για να θυμούνται οι παλιοί και κυρίως για να μαθαίνουν οι νεότεροι – ο αποθανών Έλληνας κομμουνιστής ηγέτης, Χαρίλαος Φλωράκης, η «κάλπη είναι«γκαστρωμένη» και κανείς δεν ξέρει τι θα γεννήσει. Σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα από σήμερα τα σπουδαία…

Keywords
Τυχαία Θέματα