Νέες περικοπές και νέοι φόροι στο πακέτο μέτρων

11:24 28/9/2012 - Πηγή: Neolaia

Έπειτα από τη συμφωνία Σαμαρά- Βενιζέλου – Κουβέλη αποφασίστηκε το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα τεθεί για επεξεργασία στην τρόικα έτσι ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση ύψους 31,5 δισ. ευρώ. Η νέα συμφωνία προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ και νέους φόρους 3 δισ. ευρώ. Διαβάστε αναλυτικά τα βασικότερα μέτρα:

Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Σε ισχύ από το 2013.Κόβεται ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο.Μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.Κατάργηση του ΕΚΑΣ για άτομα κάτω των 65 ετών.Νέα μείωση των συντάξεων 1.000 ευρώ και άνω (αθροιστικά κύρια και επικουρική) και από το πρώτο ευρώ. Η κλίμακα προβλέπει παρακράτηση εισφορών από 1.000.000 συνταξιούχους ως εξής:- Από 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ εισφορά 2%- Από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ εισφορά 5%- Από τα 2.000 ευρώ και άνω εισφορά 10%.Μείωση στις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στα 720 ευρώ.Αύξηση του χρόνου ασφάλιση από 15 χρόνια σε 20 για την καταβολή της κατώτερης σύνταξης. Αφορά σε 150.000 ασφαλισμένους.Μείωση επιδομάτων των θέσεων ευθύνης, κατάργηση επιδομάτων παραγωγικότητας στο Δημόσιο.Περικόπτονται προνομιακά επιδόματα ( πολύτεκνοι του ΟΓΑ, ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι, άνεργοι) εκτός από τους ΑμΕΑ.Αναδρομική επιστροφή μέρους του εφάπαξ που πήραν οι συνταξιούχοι των 22 ταµείων πρόνοιας και 83% περικοπή στο εφάπαξ για τους νέους συνταξιούχους.Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.Μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά στους φόρους:

Αύξηση φόρων στους τόκους σε 20%.Διατήρηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ αλλά κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα προστατευόμενα παιδιά.Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης.Μείωση ΦΠΑ 23% στην εστίαση αλλά προσθήκη ειδικού τέλους σε χώρους εστίασης που επιτρέπεται το κάπνισμα.Αύξηση των φόρων στα τσιγάρα.Τα άτομα που  αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν συνεχή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί και τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.Καταργούνται για τους μισθωτούς τα υψηλά κλιμάκια φορολογίας και αντικαθίστανται από ένα συντελεστή 35% στη φορολογία εισοδήματος.Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 35% για τη φορολόγηση των κερδών των ελεύθερων επαγγελματιών.Για τις επιχειρήσεις η ανώτατη επιβάρυνση περιορίζεται στο 35% από 42,5% σήμερα.Μείωση ΦΠΑ αγροτών στο 6%.Αύξηση του ορίου εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ στο ίδιο επίπεδο με των νέων ασφαλισμένων.Φόρος στα μηχανάκια του ΟΠΑΠ.
Keywords
Τυχαία Θέματα