Λίγα λόγια για την Παχυσαρκία

16:53 26/5/2012 - Πηγή: Neolaia

Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση, στην οποία τα άτομα έχουν υπερβολικό σωματικό βάρος. Ενήλικες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, ο οποίος υπολογίζεται ως το βάρος σε κιλά διαιρούμενο με το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο) μεγαλύτερο από 25 kg/m2, αλλά κάτω των 30 kg/m2 θεωρούνται υπέρβαροι. Οι ενήλικες με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30 kg/m2 θεωρούνται παχύσαρκοι. Όταν ένας ενήλικας είναι περισσότερο από 100 κιλά ή έχει δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 40 kg/m2 θεωρείται νοσηρά παχύσαρκος.

Η παχυσαρκία έχει φθάσει σε επικές διαστάσεις. Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν

αυξηθεί από το 12 στο 20 τοις εκατό του πληθυσμού από το 1991. Αυτή η επιδημία δεν περιορίζεται στους ενήλικες: Το ποσοστό των νέων που είναι υπέρβαροι έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Δεκαέξι τοις εκατό των παιδιών και εφήβων 6 έως 19 ετών θεωρούνται υπέρβαρα.

Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία στους ενήλικες και στα παιδιά είναι σε άνοδο, και από το 1997 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει τη παχυσαρκία ως το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα, η παχυσαρκία τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά αναγνωρίζεται πλέον ως πρόβλημα επιδημίας, ίσως πιο σημαντικό από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, τα ποσοστά του μεταβολικού συνδρόμου και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται ταχύτατα στον ελληνικό πληθυσμό. Οι λόγοι αυτής της επιδημίας στην Ελλάδα δεν είναι σαφείς. Οι πιθανές εξηγήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν από την καθυστερημένη, αλλά απότομη οικονομική εξέλιξη της χώρας, καθώς και την εγκατάλειψη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Άλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν τα ελληνικά παιδιά είναι η γονεϊκή παχυσαρκία, η συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης, τα χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού και, στα έφηβα κορίτσια, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Το βάρος μας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το περιβάλλον, το οικογενειακό ιστορικό και τη γενετική, το μεταβολισμό (ο τρόπος που το σώμα μας αλλάζει τροφή και οξυγόνο σε ενέργεια), τη συμπεριφορά ή τις συνήθειες, και πολλά άλλα.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάποια στοιχεία, όπως το οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο, μπορούμε να αλλάξουμε άλλους παράγοντες, όπως τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα