Εξοικονομήστε χρήματα στη χρήση των οικιακών συσκευών!

18:22 16/2/2012 - Πηγή: Neolaia

Με τον όρο «ενεργειακή αναβάθμιση» εννοείται μια σειρά απλών επεμβάσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του κτηρίου, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτές οι παρεμβάσεις για παράδειγμα περιλαμβάνουν από τη θερμομόνωση του συνόλου του κελύφους του σπιτιού και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά στοιχεία) μέχρι τον εξωτερικό σκιασμό, την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων, την αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αεροστεγάνωση ανοιγμάτων

κ.λπ.

Αξίζει να αναφερθεί πως τομέας των κτιρίων και των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Τα κτίρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτίρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα περισσότερα από αυτά τα κτήρια αντιμετωπίζουν θέματα όπως: μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης, παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες), ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους, μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας, ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα τη χαμηλή απόδοση.

Το 35,5% των κατοικιών διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης, όπου καταναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά πετρέλαιο, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια θερμαίνονται με ανεξάρτητα συστήματα που καταναλώνουν πετρέλαιο, ξύλα, ηλεκτρική ενέργεια, στερεά καύσιμα ή υγραέριο. Για την παραγωγή ζεστού νερού το 26% χρησιμοποιεί πετρέλαιο, το 78% ηλεκτρική ενέργεια, το 3,7% ξύλο και στερεά καύσιμα, το 0,1% υγραέριο και το 15,1% ηλιακή ενέργεια.

Σημαντική παράμετρος, επίσης, που καθορίζει την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου είναι η συμπεριφορά των ενοίκων. Η ελλιπής ενημέρωση των χρηστών-κατοίκων σε θέματα ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης της ενέργειας, οδηγεί συχνά σε σπάταλες συμπεριφορές όπως η εγκατάσταση μεμονωμένων κλιματιστικών συστημάτων χωρίς μελέτη, η χρήση συσκευών χαμηλής απόδοσης, ή μη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, κ.ά.

Ας σημειωθεί ότι το μέσο κόστος για την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας κυμαίνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά από 15.000 έως 50.000 ευρώ και σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες το ποσό που εξασφαλίζει ανά έτος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ικανό να αποπληρώσει ενδεχομένως τη δόση ενός «πράσινου» δανείου.

Ψυγείο

Διατηρείτε το χώρο συντήρησης στους 4-5oC και την κατάψυξη στους -16oC.Ελέγχετε την απόψυξη του καταψύκτη, εάν δεν είναι αυτόματη, για να μη μαζεύεται πάγος πάνω από 0,5 cm.Ελέγχετε το λάστιχο περιμετρικά της πόρτας του ψυγείου και το αν η πόρτα κλείνει ερμητικ
Keywords
Τυχαία Θέματα