O δικός μας «Πέτζα» αποχαιρέτησε τα γήπεδα

Ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες της γενιάς μας αποχαιρέτησε την ενεργό δράση αφήνοντας το NBA αλλά και το μπάσκετ φτωχότερο. Ένας παίκτης παλιάς κοπής (ή old school όπως λένε οι Αμερικάνοι) πήρε την απόφαση να σταματήσει την καριέρα του και να αποχωρήσει από τα γήπεδα, ως παίκτης τουλάχιστον, όντας πρωταθλητής.

Η αθλητική του πορεία:

Ο Πέτζα ξεκίνησε το μπάσκετ

από τον Ερυθρό Αστέρα (KK Crvena Zvezda) για να έρθει από κει στον ΠΑΟΚ, όπου αγωνίστηκε για 4 χρόνια και παράλληλα πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Το 1998 στα play off της Α1 ευστόχησε στο τελευταίο τρίποντο απέναντι στην ομάδα του Ολυμπιακού (58-55) για να πάει ο ΠΑΟΚ στους τελικούς (σπάζοντας το σερί του πεντάκις πρωταθλητή Ολυμπιακού) όπου θα συναντούσε τον Παναθηναϊκό. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχασε 3-2 τη σειρά αλλά για τον Πετζα κάτι μοιραίο έμελλε να συμβεί. Ο παίχτης που τον φύλαγε στους αγώνες με τον ΠΑΟ ήταν ο Byron Scott τον οποίο ο Πέτζα θα συναντούσε ως προπονητή στο NBA χρόνια αργότερα κατά τη θητεία του στους New Orleans Hornets. Με τον ΠΑΟΚ κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδος τη σεζον 1994-1995.

Το 1996 οι Sacramento Kings τον επέλεξαν στην 14η θέση του draft και δυο χρόνια αργότερα κλήθηκε να αγωνιστεί για την ομάδα τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δυο χρόνια έμεινε στον πάγκο ο Πετζα μέχρι να πάρει φανέλα βασικού αλλά όταν την πήρε το 2000-2001 δεν άφησε καμία αμφιβολία στον κόσμο του NBA ότι ήρθε για να γράψει ιστορία με 20.4 πόντους μέσο όρο.

Το 2006, μετά από 8 χρόνια στους Kings, ο Πέτζα έγινε ανταλλαγή και βρέθηκε στην Indiana και πέρασε για μερικά παιχνίδια από την τοπική ομάδα αλλά σύντομα ξαναέγινε ανταλλαγή και βρέθηκε στη Νέα Ορλεάνη και τους Hornets. To 2006 o Πέτζα απέναντι στους Bobcats σημείωσε 42 πόντους το οποίο ήταν το προσωπικό του ρεκορ. Το 2010-2011 πέρασε από τους Raptors για να καταλήξει ένα χρόνο αργότερα στους Maverics οι οποίοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα χαρίζοντας έτσι σε έναν μεγάλο παίκτη το ζενίθ της επαγγελματικής του πορείας.

Σε εθνικό επίπεδο, αν και γεννημένος στη Κροατία ο Πέτζα αγωνίστηκε για την Σερβία (που ήταν και η πατρίδα του άλλωστε). Το 1999 πήρε χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενώ το 2001 κατέκτησε το χρυσό στην ίδια διοργάνωση. Το 2002 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000.
Σε προσωπικό επίπεδο ο Πετζα ήταν 3 φορές All star player ενώ κατέκτησε 2 σερί φορές τον διαγωνισμό τριπόντων του All star game 2002, 2003. Έγινε ο πρώτος ευρωπαίος παίκτης που κατέκτησε τίτλο σε αγώνες all star. Είναι ο 4ος πιο εύστοχος παίκτης στα τρίποντα στην ιστορία του ΝΒΑ έχοντας ευστοχήσει σε 1760 ενώ είναι 5ος σε προσπάθειες για σουτ τριών πόντων με 4392.

Ο ίδιος δεν ξέρει σε τι πόστο θα τον βρει η επόμενη μέρα στο χώρο του μπάσκετ, και δεν ξέρει αν αυτό θα είναι σε Ελλάδα ή Αμερική, πάντως οι φίλοι του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι στεναχωρημένοι που δεν έκλεισε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ όπως το είχε υποσχεθεί. Ποιός ξέρει ίσως από κει ν

Keywords
Τυχαία Θέματα