Ζήτημα πολιτικής βούλησης η πάταξη της φοροδιαφυγής

«Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν θα είναι αρεστή σε όλους, αλλά είναι μια αναγκαιότητα για την κοινωνία στο σύνολό της από την άποψη της δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Τώρα είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και η υποστήριξη από τον ευρύτερο πληθυσμό προκειμένου αυτή η προσπάθεια να αποφέρει αποτελέσματα", σημειωνει σε....
συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος, ο κ. Ράϊχενμπαχ.
Έχετε δώσει μεγάλη έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός;

Το σχετικό σχέδιο δράσης υπάρχει από τον Μάιο του 2011 και
έχει συμφωνηθεί με τις ελληνικές Αρχές. Τώρα είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και η υποστήριξη από τον ευρύτερο πληθυσμό προκειμένου αυτή η προσπάθεια να αποφέρει αποτελέσματα. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν θα είναι αρεστή σε όλους, αλλά είναι μια αναγκαιότητα για την κοινωνία στο σύνολό της από την άποψη της δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών.

Πλέον είναι διαθέσιμη η τεχνική βοήθεια από άλλα κράτη-μέλη και από το ΔΝΤ, που παρέχουν τα καλύτερα εργαλεία και τις καλύτερες μεθόδους τους για να εντοπιστούν φοροφυγάδες. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα, με την προϋπόθεση ότι όλοι είναι εξίσου προσηλωμένοι στον στόχο αυτόν.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουν αναφερθεί είναι η πολυνομία. Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπισή της και είναι κάτι το οποίο θα εξετάσετε στο άμεσο μέλλον;

Οι ελληνικές Αρχές μας έχουν ήδη επισημάνει μερικούς τομείς όπου η Ομάδα Δράσης θα μπορούσε να βοηθήσει για την απλούστευση και την αποσαφήνιση της νομοθεσίας, κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα, όπου θέλουμε να καταπολεμήσουμε, για παράδειγμα, τις πολλές και πολύπλοκες διαδικασίες για τις εξαγωγές. Κατά γενικό κανόνα, θα θέλαμε να στηρίξουμε την ελληνική διοίκηση στο να θέσει μια ολοκληρωμένη δέσμη κανόνων, που θα είναι κατανοητοί σε όλους και εύκολα εφαρμόσιμοι.

Πόσο διαφοροποιήθηκαν τα δεδομένα με την απόφαση περί "κουρέματος" του ελληνικού χρέους; Πώς πιστεύετε ότι η θα περάσει πιο γρήγορα στον δρόμο της ανάπτυξης;

Η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποφασιστικότητα με την οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μόνο εάν η ελληνική οικονομία γίνει πιο ανοικτή, διαφανής και δυναμική, μπορεί να βγει η χώρα από την ύφεση.

Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να μη χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ;

Στηρίζοντας τις ελληνικές Αρχές με τη διαχείριση των ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Επιτροπής, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

Πρώτον, έχουμε επικεντρωθεί σε μεγάλα έργα με τη μεγαλύτερη δυνατή δυνατότητα απορρόφησης και οικονομικό αντίκτυπο.

Δεύτερον, αναζητάμε τα ανενεργά έργα, που μπορούν να ακυρωθούν και συνεπώς τα κεφάλαια να ανακατευθυνθούν σε ώριμα έργα.

Τρίτον, στηρίζουμε την κινητοποί
Keywords
Τυχαία Θέματα