Υεμένη: Κατηγορίες για 43 μέλη της αντιπολίτευσης

Το υπουργείο Εσωτερικών της Υεμένης δημοσιοποίησε τα ονόματα 43 μελών της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγορεί ότι ανατίναξαν πετρελαιαγωγό και προέβησαν σε επιθέσεις στο δίκτυο της εγχώριας εταιρίας ηλεκτροδότησης, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το....
κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι μέλη της Κοινής Συνόδου των Κομμάτων ευθύνονται για επιθέσεις σε πετρελαιαγωγό στην επαρχία Μαρίμπ και επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, που προκάλεσαν ελλείψεις καυσίμων και
διακοπές του ηλεκτρικού, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba.

Το πρακτορείο μετέδωσε πως μια πηγή είπε ότι «το υπουργείο έχει καταγράψει τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ενταχθεί στην μαύρη λίστα και έχει διανείμει αυτά τα ονόματα».

Οι πολύμηνες διαδηλώσεις από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Υεμένης που απαιτούν ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ να αποχωρήσει από την εξουσία ύστερα από 33 χρόνια έχουν φθείρει τις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα.

Τον Μάρτιο, μέλη φυλών που αντιτίθενται στον Σάλεχ κατέστρεψαν κολώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης στην κεντρική επαρχία Μαρίμπ, προκαλώντας διακοπές ρεύματος στην πρωτεύουσα Σαναά.

Τον ίδιο μήνα, μια έκρηξη στον κυριότερο πετρελαιαγωγό της Υεμένης διέκοψε τη ροή ελαφρού αργού προς το διυλιστήριο στο Άντεν, αναγκάζοντάς το να διακόψει τις εργασίες του και προκαλώντας εκτεταμένες ελλείψεις καυσίμων σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για την έκρηξη στον πετρελαιαγωγό σε μέλη φυλών που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, η οποία αξιώνει την αποπομπή του Σάλεχ.

Ανώτερος αξιωματούχος είπε πως η Υεμένη έχει διαφυγόντα έσοδα ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων μετά την έκρηξη.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το διυλιστήριο, που έχει δυνατότητα επεξεργασίας 150.000 βαρελιών την ημέρα, έλαβε ένα φορτίο αργού 600.000 βαρελιών από τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ έχει υποσχεθεί να στείλει στη Σαναά 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Η πηγή που επικαλέστηκε το Saba ανέφερε ότι το υπουργείο έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας να συλλάβουν τους 43. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Εσωτερικών υποσχέθηκε αμοιβή 3 εκατομμυρίων ριάλ Υεμένης (9.470 ευρώ) σε όσους καταδώσουν κάποιον καταζητούμενο ή δώσουν στις αρχές πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Η μοίρα του Σάλεχ - ο οποίος νοσηλεύεται στη Σαουδική Αραβία, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις μετά την επίθεση σε κυβερνητικό παλάτι στη Σαναά την 3η Ιουνίου- βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης στην Υεμένη που απειλεί να κλιμακωθεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Τη «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στην Υεμένη εξέφρασε το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από μήνες διαφωνιών. «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη», δήλωσε ο πρεσβευτής της Γκαμπόν στον ΟΗΕ, Νέλσον Μεσόν. Η Γκαμπόν προεδρεύει
Keywords
Τυχαία Θέματα