Το “θρίλερ” του αμερικανικού προϋπολογισμού σκίασε τη Wall – Ανοδικά η Ευρώπη

Συνεδρίαση για γερά νεύρα εξελίσσεται στο Κογκρέσο σχετικά με την ψήφιση του αμερικανικού προϋπολογισμού και υπό το βάρος της ενδεχόμενης στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, η Wall έκλεισε με απώλειες και με έντονη νευρικότητα για ακόμη μία μέρα. Παράλληλα, το νέο ράλι του αργού επανέφερε μνήμες του 2008, με τους επενδυτές να ανησυχούν πραγματικά για τις....
επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τιμή των 112 δολαρίων το βαρέλι στην πορεία της ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έχασε 0,2% στις 12.375 μονάδες, ο Nasdaq είχε πτώση
0,6% στις 2.782 μονάδες και ο S&P500 υποχώρησε 0,4% στις 1.329 μονάδες.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού στο Κογκρέσο έχει μετατραπεί σε θρίλερ, με τη διαφαινόμενη διαφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να φαίνεται μέχρις ώρας αγεφύρωτη. Οι διαφωνίες με κεντρικό θέμα την περιστολή κρατικών δαπανών, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ενεργοποιείται η διαδικασία ‘διακοπής’’ των κρατικών μηχανισμών.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι αύριο, θα παραλύσει η κυβέρνηση και θα αναγκαστεί σε προσωρινή διακοπή των υπηρεσιών και των μισθών περίπου 800.000 μη βασικών εργαζομένων της όπως επίσης και σε κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών που δεν είναι απαραίτητες σε επείγουσες καταστάσεις, όπως εθνικά πάρκα και δημόσια μουσεία.

Επιταχύνουν τις αποφάσεις οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι έδειξαν σημάδια επιτάχυνσης των αποφάσεων τους, δρομολογώντας το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, και αυτό φαίνεται να εκτιμήθηκε σήμερα από τις αγορές που έκλεισαν με κέρδη. Αν και δεν έλειψε το στοιχείο της νευρικότητας στο ταμπλό και σήμερα, όπως και στη διάρκεια της εβδομάδας η σταδιακή ανακοίνωση των λεπτομερειών της Πορτογαλίας έδωσαν μία νότα εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ευρώπης.

Πιο αναλυτικά στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 6.041 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 0,61% στις 4.053 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,34% στις 7.203 μονάδες. Κατά μόλις 0,03% υψηλότερα διαμορφώθηκε το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας, κατά 0,09% υποχώρησε του Δουβλίνου και στο +0,65% της Μαδρίτης. Πάνω από το 1,44 το ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται στα 1,4432 δολάρια.

Στα 80 δισ. ευρώ εκτιμά ο Όλι Ρεν ότι θα διαμορφωθεί πακέτο για τη στήριξη της Πορτογαλίας. Με το ζήτημα της διάσωσης της Πορτογαλίας στο επίκεντρο... οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται στη Βουδαπέστη ενόψει της άτυπης συνεδρίασης του συμβουλίου Εurogroup.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η κρίση χρέους της περιφέρειας, καθώς και το "πακέτο" μέτρων ενάντια στην οικονομική ύφεση που πλήττει την Ευρώπη θα τεθούν επί "τάπητος" ενόψει της οριστικοποίησης των σχετικών αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούνιο, ωστόσο το ενδιαφέρον της συνεδρίασης θα μονοπωλήσει το αίτημα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες περί π
Keywords
Τυχαία Θέματα