Το Μνημόνιο ως… βδέλλα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΛ. ΚΟΠΑΝΑΣ

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

Επί αιώνες ολόκληρους, όπως αναμφιβόλως γνωρίζετε, από τον μεσαίωνα δηλαδή μέχρι και ολόκληρο τον 18ο, οι γιατροί της Ευρώπης, χρησιμοποιούσαν την αφαίμαξη, με βδέλλες που τοποθετούσαν πάνω στις φλέβες των αρρώστων, ως αποκλειστική μέθοδο θεραπείας όλων σχεδόν των....
ασθενειών.

Όσους μπορούσαν να αγοράσουν (εξ ιδίων ή δανειζόμενοι από τοκογλύφους, συνήθως) τα βδελυρά ζωύφια
που θα τους έπιναν το αίμα, με αυτή τη μέθοδο τους «θεράπευαν», τόσο οι επιφανείς επιστήμονες γιατροί του μεσαίωνα όσο κι οι αυτοδίδακτοι τσαρλατάνοι. Τώρα, εάν οι τσαρλατάνοι εμιμούντο τους επιστήμονες ή το αντίστροφο, είναι μάλλον ερώτημα μη επιδεχόμενο αξιόπιστης απάντησης.

Την αφαίμαξη ως μέσο «θεραπείας», υπενθυμίζει σε πρόσφατο άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης ( που αναδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «η Καθημερινή») σχετικό με τις μεθόδους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ο γνωστός αμερικανός Καθηγητής κ. Paul Krugman, υπογραμμίζοντας ότι: «η αλήθεια είναι βεβαίως πως η αφαίμαξη αποδυναμώνει τον ασθενή και καθιστά τη μοιραία κατάληξη πιο πιθανή»!

Χρησιμοποιώντας αυτό το παράδειγμα και με μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, αποδεικνύει ο διάσημος Νομπελίστας την αναποτελεσματικότητα της λιτότητας ως μεθόδου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι «η εφαρμοζόμενη όλους τους προηγούμενους μήνες πολιτική (της αφαίμαξης ), κινούνταν σε λάθος κατεύθυνση και τώρα είναι αναγκαίο να γίνει στροφή 180 μοιρών». Αυτά, επί λέξει!

Και άλλοι όμως διαπρεπείς Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και άλλων εθνικοτήτων οικονομολόγοι (ακόμη και…Γερμανοί!) έγκυρα Ινστιτούτα και βαρυσήμαντα άρθρα ειδικών, εντελώς όμοιες απόψεις διατυπώνουν, εσχάτως.

Το εν λόγω πάντως άρθρο του κ. Κρούγκμαν όπως και αρκετά άλλα της ίδιας σχολής , είχαν δημοσιευθεί πριν από τα πρόσφατα ταξίδια του κ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον και του κ. Παπανδρέου στο Βερολίνο.

Η αναποτελεσματικότητα όμως της αφαίμαξης ως μεθόδου θεραπείας, δεν εξηγήθηκε φαίνεται επαρκώς ή με τη δέουσα πειστικότητα στις «σιδηρές» κυρίες Λαγκάρντ και Μέρκελ , από τους δικούς μας.

Έτσι οι εν λόγω κυρίες έκαναν τη στροφή ανάποδα.

Κατόπιν αυτού , μετά και από την (ένορκη;) γραπτή δήλωση προέδρου και αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα συμμορφωθούμε όλοι οι Έλληνες (με πρώτους τους 154 του ΠΑΣΟΚ) πλήρως «προς τις υποδείξεις» (παρελθούσες, παρούσες και μέλλουσες) ο θυμωμένος κ Τόμσον, επέστρεψε μεν θα μας ταλαιπωρήσει όμως μέχρι τις 13 ή 14 Οκτωβρίου για να αποδεσμεύσει την 6η δόση.

Πιστεύει πράγματι ο «λαμπρός» αυτός υπάλληλος του ΔΝΤ ότι με τέτοια καπρίτσια «καθησυχάζει» τους κερδοσκόπους και τις «αγορές»; Εκτός και αν (ακριβώς) καθόλου δεν το πιστεύει…

Αλλά εάν όντως (όπως είναι το πιθανότερο), έγιναν, μέχρι τώρα, όλα λάθος; Αν έχει δίκιο π. χ. ο Κρούγμαν, ο Σαμαράς και
Keywords
Τυχαία Θέματα