Το ΔΝΤ ζητά ραντεβού με Βενιζέλο

Στο Δ.Σ. του Ταμείου τονίστηκε ότι οι τρεις όροι που έχουν τεθεί για να προχωρήσει στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης έχουν εκπληρωθεί

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει τις συζητήσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας με τον νέο υπουργό Οικονομικών,
Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο την Παρασκευή και τόνισε ότι ο....
ίδιος και η ομάδα του παρακολουθούν την προώθηση της διαδικασίας στην ελληνική Βουλή για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Είπε επίσης ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο είχε μια πρώτη επαφή με τον νέο υπουργό Οικονομικών και συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Τόμσεν και άλλους αξιωματούχους. Το ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία.
Το Δ.Σ. του ΔΝΤ ενημερώθηκε για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από τον Ελληνα αντιπρόσωπο Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος παρουσίασε τον νέο υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως "μια ισχυρή, ταλαντούχα και έμπειρη ακαδημαϊκή προσωπικότητα". Τόνισε επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος "έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές επιδιώκοντας ταυτόχρονα συνεργασίες και συναινέσεις".
Μίλησε επίσης για τον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος, όπως υπογραμμίστηκε, "έφερε σε πέρας το δύσκολο έργο της κατάρτισης του μνημονίου και προώθησε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα". Κλήθηκε, είπε, από τον πρωθυπουργό να αναλάβει ένα εξίσου σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας υπουργείο, που ασχολείται με το περιβάλλον και την ενέργεια.
Στο Δ.Σ. του Ταμείου τονίστηκε ότι οι τρεις όροι που έχουν τεθεί για να προχωρήσει το ΔΝΤ στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισαν με έγγραφη ανακοίνωσή τους τα μέλη της τρόικας, έχουν προωθηθεί όλα τα κριτήρια του μνημονίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τώρα, τονίστηκε, αναμένεται η δέσμευση της ΕΕ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού χάσματος για τους 12 επόμενους μήνες και η έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή ώστε "να προχωρήσουμε στις αρχές Ιουλίου στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης".
Το πλάνο
Από τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου θεωρείται κρίσιμη η συνάντηση του Eurogroup την Κυριακή στο Λουξεμβούργο διότι:
Πρώτον, θα συζητηθεί η δέσμευση με δήλωση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού χάσματος για τους επόμενους 12 μήνες. Και,
Δεύτερον, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι και τα μέσα του 2014.
Το Δ.Σ. έκρινε θετικά το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί σε ό,τι αφορά την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση του χρηματοδοτικού ελλείμματος.
Στ
Keywords
Τυχαία Θέματα