Τις ημύνθη περί πάτρης, μάγκες μου;

Ο Δ. Γιαννακόπουλος συναντά τον Α. Παπαδιαμάντη,
σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από το 1896.


Σε λίγες ώρες η τελευταία και μοιραία κυβέρνηση του μεταπολιτευτικού δικομματισμού θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ένα τελεσίγραφο. Take it και μείνε στο ευρώ ή leave it και πάγαινε στη δραχμή, θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει από την πρώτη Σύνοδο, σε «άπταιστα» ελληνικά ο τελευταίος πρωθυπουργός-αυτοκράτορας της μεταπολίτευσης! Σε 48 ώρες, μέχρι την δεύτερη Σύνοδο της ΕΕ, θα πρέπει να «απαντήσουμε».
Έ, όχι και να απαντήσουμε ως λαός! Πότε μας ρώτησαν για τέτοια ζητήματα ζωής και θανάτου για την ....
κοινωνία; Πάντα το πολιτικό σύστημα κράταγε το προνόμιο να διαχειρίζεται τα κρίσιμα ζητήματα του ελληνισμού καθ’ υπαγόρευση των εκάστοτε προστατών (νταβάδων ) της χώρας.

«Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας», έγραφε τότε Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην εφημερίδα «Ακρόπολις», απαντώντας στον πατέρα της πρώτης περιόδου του δικομματισμού Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος ανακοίνωνε στη βουλή του 1893, το περίφημο: «Δυστυχώς κύριοι, επτωχεύσαμεν». Ήταν η εποχή που ακόμα και μαριονέτες ξένων Μεγάλων Δυνάμεων, φόραγαν παντελόνια. Τώρα μην περιμένετε να ακούσετε κάτι ανάλογο, διότι οι πολιτικές μαριονέτες φορούν κολάν και διαβάζουν πολιτικές κακογραφίες από το Καστελόριζο.

Θυμίζω ότι ο Τρικούπης είχε επανέλθει στα πράγματα τον Μάιο του 1892, δίχως να μπορέσει να εξασφαλίσει νέο δάνειο, παρότι έτσι τον διαβεβαίωναν οι ξένοι προστάτες του. Και όλα αυτά, ενώ η χώρα ήταν δραματικά υπερχρεωμένη (8 δάνεια είχαν συναφθεί από το 1879 μέχρι το 1890, την στιγμή κατά την οποία ξεσπούσε η «σταφιδική κρίση», η οποία αποτελεί ανάλογο της απορρύθμισης της ελληνικής παραγωγής στις μέρες μας.

Η νέα κυβέρνηση Τρικούπη, που εξελέγη τον Μάιο του 1892, παρουσιάστηκε στη Βουλή με ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και με μέτρα αυστηρής λιτότητας. Έτσι έλεγε ότι θα διασωζόταν η χώρα από τη δημοσιονομική κατάρρευση λόγω των χρεών από προηγούμενα δάνεια. «Θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να σωθεί η χώρα από την χρεοκοπία» έλεγε τότε ο άνδρας με τα παντελόνια, όπως δήλωσε και δηλώνει ο άνδρας με τα κολάν. Τελικώς, ο Τρικούπης εγκλωβισμένος στην προσπάθεια αναχρηματοδότησης των παλαιότερων δανείων ζητεί νέο δάνειο από την προστάτιδα (του) Αγγλία. Αν το έπαιρνε θα μπορούσε να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του 1893, αν όχι …

Οι όροι που έθεταν οι δανειστές όμως ήταν πολύ σκληροί, όπως οι όροι που έθεσαν και τώρα θα επιχειρήσουν να θεσμοθετήσουν μέσω των Συνόδων της Κυριακής και της Τετάρτης οι Τροϊκανοί. Η δικαιολογία από τεχνικής πλευράς θα είναι η ίδια: εξαιτίας των συσσωρευμένων ελληνικών χρεών και της αρνητικής πορείας των ομολόγων των προηγούμενων δανείων, συν της ανικα
Keywords
Τυχαία Θέματα