Τι γίνεται με το ζήτημα των Ρομά;

Με τον τίτλο «Δημοσιεύματα για την απομάκρυνση των Ρομά από τα Τσαΐρια» διαβάσαμε άρθρο στο έντυπο «ΠΕΡΑΙΑ» (το οποίο παραθέτουμε στο τέλος του post), με το οποίο επιχειρείται - με αφορμή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα – να αντικρούσει απόψεις που εκφράστηκαν σ’ αυτά και οι οποίες ήθελαν τους Ρομά της Περαίας να βρίσκονται «υπό διωγμόν».
Είναι αλήθεια πως δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μας τα....
αναφερόμενα δημοσιεύματα, αλλά μας δημιούργησε απορίες και κακή εντύπωση που με το άρθρο γίνεται προσπάθεια να κατηγορηθούν (ότι «δεν έχουν δικαίωμα δια να ομιλούν»)
άτομα «που κατέθεσαν σχόλια ανθρωπιστικού περιεχομένου, πολλά από τα οποία ουδέποτε ασχολήθηκαν με τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Παράγραφος που επιχειρεί να αναδείξει το ενδιαφέρον του αρθρογράφου και παράλληλα να καταδείξει το «ύποπτο» της κατάθεσης σχολίων και άποψης για το συγκεκριμένο θέμα από ευαισθητοποιημένους πολίτες (έχουμε ειδικές αυθεντίες ;)
Αντίθετα όμως μπορούμε να βεβαιώσουμε για προτάσεις που κατατέθηκαν (χωρίς όμως να τεθούν σε ψηφοφορία), σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από συμβούλους της Διοίκησης Αλεξανδρή και ζητούσαν να κινηθεί διαδικασία εξώσεων στους Ρομά, ώστε να μπορέσει να δοθεί, το ταχύτερο δυνατόν, ελεύθερος ο χώρος των 100 στρεμάτων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.


Βέβαια, όπως προκύπτει από το άρθρο – και μπορούμε κι εμείς με τις πληροφορίες μας να βεβαιώσουμε – υπάρχει μια έντονη κινητικότητα από τη Δημοτική Αρχή Θερμαϊκού για την ταχύτερη δυνατή εξεύρεση λύσης – αποδεκτής και από τους Ρομά – στο ζήτημα της μετεγκατάστασης του οικισμού σε άλλη περιοχή. Κινητικότητα που υπαγορεύεται και από το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον του Δήμου αλλά κυρίως για τη άμεση απομάκρυνσή τους ώστε ν’αρχίσουν να τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις των μελετών για την έλευση των Πανεπιστημιακών τμημάτων με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.
Γι’ αυτό και το άρθρο καταλήγει, αποκαλύπτοντας και το λόγο της δημοσίευσής του, με την πρόταση προς το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει στην «υπογραφή συμβολαίων ακόμα και πριν τη μετεγκατάσταση των Ρομά», ώστε να γίνουν «οι μελέτες και η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα».


Δημοσιεύματα για τους ΡΟΜΑ

Πρόσφατα, διαβάσαμε δημοσιεύματα που ήθελαν τους ΡΟΜΑ της περιοχής μας να βρίσκονται «υπό διωγμό». Δίπλα σε αυτά, είδαμε και σχόλια «ανθρωπιστικού» περιεχομένου, πολλά από τα οποία τα έκαναν άτομα που ουδέποτε ασχολήθηκαν με τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.
Η Διοίκηση του Δήμου σήμερα, συμπαραστέκεται στα προβλήματά τους και εργάζεται στο πλευρό τους για την εξεύρεση μια οριστικής λύσης στο πρόβλημα της εγκατάστασής τους. Ο Δήμαρχος, Γιάννης Αλεξανδρής, επισκέφτηκε τόσο τον ομόλογό του του Δήμου «Δέλτα» όσο και τον Περιφερειάρχη προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετεγκατάστασή τους κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Είναι γνωστό ότι η έκταση την οποία σήμερα καταλαμβάνουν έχει παραχωρηθεί για την εγκατάσταση τμημάτων το
Keywords
Τυχαία Θέματα