ΘΡΑΚΗ: Ή τώρα ή .... Αρθρο του Π. Σαββίδη

Αναδημοσιεύουμε ένα ιστορικής σημασίας κείμενο για τη Θράκη και τους Πομάκους. Γράφτηκε από τον έγκριτο δημοσιογράφο Π.Σαββίδη για την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ πριν από 16 χρόνια (27/11/1995) αλλά παραμένει ακόμα επίκαιρο, αν όχι....
προφητικό για τα όσα συνεχίζουν να βασανίζουν τους Πομάκους Έλληνες.

ΘΡΑΚΗ: Ή τώρα ή ....

Άρθρο του Π. Σαββίδη

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ
άρχισε να δίνει μια αισιόδοξη εικόνα για τη Θράκη, βασιζόμενη στο γεγονός ότι διέθεσε ορισμένα δισ. για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και στο ήδη εκδηλούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον σοβαρών οικονομικών εταιριών, όπως υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χάρης Τσιόκας.

Το αν θα επιτευχθούν "συνθήκες σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος" κατά την ορολογία του κ. Τσιόκα - για την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων στη Θράκη και την ομαλή κοινωνική ένταξη της μειονότητας είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι όλοι, ακόμη και στην Αθήνα διαπίστωσαν πως στη Θράκη πραγματική εξουσία έτεινε να γίνει το τουρκικό προξενείο και πως αν δεν ελάμβαναν άμεσα μέτρα τώρα, η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνη, όχι απλώς για την εγκατάλειψη, αλλά ουσιαστκά στην παράδοση ενός τμήματος του ελληνισμού.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική για τη Θράκη που το μόνο διαρκές χαρακτηριστικό που είχε ήταν η λογική της "γκετοποίησης" της μειονότητας απέτυχε παταγωδώς. Το κακό με τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι μόνο ότι απέτυχαν στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος αλλά δεν διείδαν και κατά συνέπεια δεν αντιμετώπισαν την προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων και των Τσιγγάνων που έλαβε ραγδαία μορφή τα τελευταία είκοσι χρόνια. Φτάσαμε στο οριακό σημείο να μην υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής της εγκληματικής αυτής πορείας. Τώρα προσπάθειες γίνονται, αλλά το αποτέλεσμά τους είναι άδηλο. Και είναι άδηλο, γιατί δεν φθάνουν μόνο οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται συντονισμός και ειλικρινής διάθεση της πολιτείας να βοηθήσει την κοινωνική και οικονομική ένταξη της μειονότητας.


Τα κυκλώματα
Ολα αυτά τα κυκλώματα που από τη στροφή αυτή της πολιτικής πλήττονται διότι στήριζαν την ύπαρξή τους στην γκετοποίηση της μειονότητας και τη δική τους διαμεσολάβηση, με το αζημίωτο βέβαια αντιδρούν και αντιδρούν λυσσαλέα.

Ως και την κατάργηση της μπάρας, ανάγκη μιας άλλης εποχής, της εποχής του ψυχρού πολέμου, σχολίασε αρνητικά τοπική εφημερίδα στην Ξάνθη εκφράζοντας προφανώς τους κύκλους εκείνους που χάνουν τη "δουλειά" τους.

Ο κύκλος ήταν απλός. Η πολιτική της "γκετοποίησης" που συνίστατο στο να εμποδίζεται η μειονότητα στις αγοραπωλησίες, να μη μπορεί να παρακολουθεί τα στάδια της εκπαίδευσης και να μη συμμετέχει στις παραγωγικές δραστηριότητες, οδηγούσε όχι μόνο τους τουρκογενείς, αλλά και τους Πομάκους και όποιους άλλους μπορούσαν από τη μειονότητα να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις και να
Keywords
Τυχαία Θέματα