Ταμβακάκης: "Επιστροφή στη δραχμή ευνοεί τους απατεώνες και τους καιροσκόπους"

Μόνο οι απατεώνες και οι καιροσκόποι θα κερδίσουν από την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτοί «είναι όλοι εκείνοι που προσδοκούν να αγοράσουν την Ελλάδα ή κομμάτια της έναντι πινακίου φακής».

Ο κ. Ταμβακάκης προειδοποιεί ότι η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει πολλές 10ετίες
πίσω, αν δεν καταλάβουμε ότι σήμερα το....
ατομικό μας συμφέρον ταυτίζεται με το συλλογικό και αν δεν επικρατήσει η λογική. «Οι εταίροι μας δεν μπλοφάρουν» λέει και περιγράφει τη σημερινή κατάσταση ως «πολεμική». Αναλύει τις επόμενες κινήσεις του ομίλου του σ' αυτό το περιβάλλον, προβλέπει τις εξελίξεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ζητεί «συνεννόηση και συστράτευση όλων».

– Tελευταία έχουν πυκνώσει οι συζητήσεις για πιθανή ελληνική χρεοκοπία. Θα την αποφύγουμε τελικά;

– Από εμάς εξαρτάται. Ασφαλώς μπορούμε να την αποφύγουμε. Κανείς δεν μπορεί να μας ωθήσει σε χρεοκοπία αν εμείς θέλουμε να μην χρεοκοπήσουμε. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι αποφασίσουμε να δούμε ο καθένας το προσωπικό του συμφέρον μέσα από το συμφέρον της χώρας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα το ατομικό μας συμφέρον ταυτίζεται με το συλλογικό. Και να κάνουμε αυτά που όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν. Εφόσον συμβεί αυτό, η αλληλεγγύη και η στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα συνεχιστεί. Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θα φέρει τη χώρα πολλές 10ετίες πίσω. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, χάσαμε πολλές ευκαιρίες τις τελευταίες 10ετίες, να δημιουργήσουμε σύγχρονες παραγωγικές δομές, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά μας. Ετσι, τώρα, που έφτασε η ώρα της αλήθειας, οι αλλαγές που αμελήσαμε πρέπει να γίνουν απότομα. Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε συνθήκες πολέμου. Και σε συνθήκες πολέμου απαιτείται εθνική συνεννόηση και συστράτευση όλων. Πιστεύω ότι η λογική, τελικά, θα επικρατήσει. Γιατί μόνο έτσι θα παραμείνει σταθερός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Αν άλλαζε αυτός ο προσανατολισμός, θα κατέρρεε το βασικό θεμέλιο στο οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα.

– Εχει ριζώσει η αντίληψη πως ό,τι και να κάνουμε εμείς, και τίποτα να μην κάνουμε δηλαδή, οι άλλοι θα μας σώσουν γιατί δεν αντέχουν να μη μας σώσουν. Συμφωνείτε;

– Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτό δεν ισχύει. Οχι, δεν μπλοφάρουν οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν κάνει κι αυτοί λάθη και, μάλιστα, πολύ σοβαρά. Η Ευρώπη βρίσκεται πάλι μπροστά στην αναζήτηση της ταυτότητάς της. Υπάρχει διάχυτο, όμως, αυτό που λέγεται «ελληνική κόπωση» (hellenic fatigue) και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Κάποιοι, που πληθαίνουν επικίνδυνα, πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί να ζήσει και χωρίς εμάς. Εχουμε εθνική υποχρέωση να μη δοκιμάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Γιατί, ακόμα κι αν αυτό οδηγούσε τελικά στην καταστροφή του ευρώ, πριν από αυτήν θα είχε πάθει μεγάλο κακό η χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα