Συνταγματική η ασφάλιση των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ

Η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) που προβλέπεται από τους νόμους 3371/2005 και 3455/2006, είναι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές ,τόνισε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας κ. Φ. Μακρής αλλά και ο εισηγητής της υπόθεσης κ. Χρ. Κοσμίδης.
Ειδικότερα, με τους νόμους 3371/2005 και.....
3455/2006 η τότε κυβέρνηση (της Ν.Δ.) δημιούργησε το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), στο οποίο υπήχθη και το ΤΕΑΠΕΤΕ. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας,
υποστηρίζοντας ότι θίγονται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, προσέφυγε κατά της υποχρεωτικής ένταξης του ασφαλιστικού ταμείου στο ΕΤΑΤ και δικαιώθηκε τόσο από το Πρωτοδικείο όσο και από το Εφετείο.

Όμως, σύμφωνα με την αρεοπαγιτική εισήγηση (τόσο του κ. Μακρή όσο και την προηγούμενη για το ίδιο θέμα από τον κ. Χρ. Κοσμίδη) η υποχρεωτική επικουρική κοινωνική ασφάλιση εμπίπτει στην κρατική μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων. Επομένως, ευλόγως ο νομοθέτης επιλήφθηκε σχετικώς με τις νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες δεν συγκρούονται με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος (5 παρ. 1 και 22 παρ. 5).

Με τη σχετική εισήγηση, με την οποία προτείνεται και η αναίρεση της αντίθετης απόφασης του Εφετείου, γίνεται, επίσης, δεκτό ότι είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα το νομοθετικό καθεστώς που ορίζει ότι τα συνταξιοδοτικά θέματα, όπως είναι η σύσταση ειδικών Ταμείων, δεν μπορούν να αποτελέσουν περιεχόμενο συλλογικών συμβάσεων και ότι αυτές μόνο σε περιορισμένη έκταση μπορούν να ρυθμίζουν ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης. Όπως ανέφερε, ο κ. Κοσμίδης, η σύσταση του ΤΕΑΠΕΤΕ, το οποίο παρείχε ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, «δεν θα μπορούσε να αποτελέσει θεμιτό περιεχόμενο συλλογικής σύμβασης εργασίας».

http://www.asfalisinet.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα