Στη Βουλή το ν/σ για τη «δίκαιη δίκη»

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισήχθη το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη», που στοχεύει στην επιτάχυνση την απονομή της Δικαιοσύνης.
Το σχετικό νομοσχέδιο που εισήχθη σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συνάντησε τη συναίνεση της ΝΔ και τις επιμέρους επιφυλάξεις του ΛΑΟΣ
και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως θα καταψηφίσει επί της αρχής.
Σημεία αιχμής του νομοσχεδίου αναδείχθηκαν ο.....
φόρτος εργασίας των ειρηνοδικών, ο ποινικός υποβιβασμός της διακίνησης λαθρομεταναστών για λόγους διευκόλυνσης της φυλάκισής τους (κατόπιν σχετικού αιτήματος των εισαγγελέων) ο ποινικός υποβιβασμός αδικημάτων περί την εργασιακή και οικονομική νομοθεσία.
Επί της ουσίας του ίδιου του νομοσχεδίου για τη "δίκαιη δίκη", ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για δραματική κατάσταση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, σε ό,τι αφορά την ταχύτητά του:
«Έχουμε ήδη 360 καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης - ακόμα και για υπόθεση που χρειάστηκε 27 χρόνια προκειμένου να εκδικαστεί. Στο Συμβούλιο Επικρατείας, από το 2010 εκδικάστηκαν 8.700 υποθέσεις και εκκρεμούν 35.631, στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούν 30.365 υποθέσεις από το 2005, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούσαν τον Ιούλιο του 2011 466.219 υποθέσεις εκ των οποίων 165.452 ήταν φορολογικές. Τη διετία 2010-2011, κατατέθηκαν 196.623 αγωγές στα πολιτικά δικαστήρια και εκδόθηκαν 132.870 αποφάσεις. Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ο προσδιορισμός των ασφαλιστικών μέτρων γίνεται τον Ιούνιο του 2012 και οι αποφάσεις κάνουν πολλές φορές, ένα χρόνο να βγουν. Στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών, 5.500 κακουργήματα περιμένουν να εκδικαστούν και υπάρχουν άνθρωποι στις φυλακές που κάνουν έφεση - και μέχρι να εκδικαστεί, έχει εκτελεστεί η ποινή τους» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, καθιερώνει τα μονομελή Εφετεία για την πρωτοβάθμια εκδίκαση κακουργημάτων, όπως η ληστεία, η κλοπή και η εμπορία ναρκωτικών, περιορίζει τις αφορμές για αναβολή των δικών σε όλες τις βαθμίδες, θέτει τις ανώνυμες καταγγελίες στο αρχείο πλην εξαιρέσεων, απλοποιεί την διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων, ενώ μεταφέρει μεγάλο όγκο εργασίας στα Ειρηνοδικεία.
Η τελευταία αυτή πρόβλεψη προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα μέλη της Επιτροπής της Βουλής, κατά πόσον θα αντέξουν οι ειρηνοδίκες το βάρος των λειτουργικών τους καθηκόντων. Τέτοιοι υπήρξαν οι προβληματισμοί του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος αναγνώρισε, κατά τα άλλα, στο νομοσχέδιο «ειλικρινείς και έντιμες στοχεύσεις».
Ο κ. Τζαβάρας δήλωσε πως η ΝΔ θα υπερψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα εκφράσει αντιρρήσεις για λόγους αρχής στη διευκόλυνση έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων και στην πρόβλεψη για μετατροπή του αδικήματος της διακίνησης λαθρομεταναστών, από κακούργημα σε πλημμέλημα.
Στη διάταξη αυτή για τους διακινητές αντιτάχθηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχη διάταξη είχε αποπειραθεί να εισάγει και ο Χάρης Καστανίδης, αλλά την απέσυρε στη σ
Keywords
Τυχαία Θέματα