Πρόταση για ενίσχυση του EFSF μέσω ΔΝΤ

Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι στην Σύνοδο της G20 ήταν να χρησιμοποιηθούν τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (DTS), ένα είδος νομίσματος που εκδίδεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διακρατείται από τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να υποστηριχθεί ο EFSF,
δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της....
γερμανικής κυβέρνησης, η οποία είναι αντίθετη στην ιδέα αυτή.

"Ορισμένοι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής στις Κάνες έθεσαν το ερώτημα κατά πόσον γνωρίζουμε ότι τα DTS δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του FESF", δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. "Από τη γερμανική πλευρά, αυτή η εξαίρεση (από τη συνήθη χρήση των DTS) απορρίφθηκε", πρόσθεσε.

Τα DTS είναι ένας πιστωτικός λογαριασμός διεθνούς αποθεματικού, μετατρέψιμος σε νομίσματα.

Η "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" που θα κυκλοφορήσει αύριο αναφέρει πως πολλοί ηγέτες επιθυμούσαν όπως οι κεντρικές τράπεζες εναποθέσουν το ισοδύναμο των 50 έως 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που διακρατούν σε DTS στον EFSF ώστε να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις για την αύξηση της χρηματοδοτικής ικανότητάς του.

"Με τον τρόπο αυτό, η εγγύηση της Γερμανίας στην κρίση χρέους θα αυξανόταν κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ παρακάμπτοντας την Μπούτεσταγκ (Κάτω Βουλή)", αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη "πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή "η επίθεση στην ανεξαρτησία της Μπούντεσμπανκ σχεδιάστηκε απο τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση" και μόνον η άρνηση της Μπούντεσμπανκ "να θυσιάσει τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά αποθεματικά" κατάφερε να την αντικρούσει.

Το ερώτημα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου τη Δευτέρα μεταξύ των Ευρωπαίων, αναφέρει η εφημερίδα, κάτι που διέψευσε ο Στ. Ζάιμπερτ.

Η εφημερίδα "Βελτ Αμ Ζόντανγκ", επικαλούμενη τον ίδιο τύπο πηγών αναφέρει από την πλευρά της πως η πρόταση έγινε από τον γάλλο και τον αμερικανό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και από τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Η αντίθεση του προέδρου της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, σε μια χώρα που είναι πολύ δεμένη με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζάς της, ανάγκασε την κ. Μέρκελ να απορρίψει την πρόταση, προσθέτει η κυριακάτικη εφημερίδα.

http://www.protothema.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα