Προτάσεις Βορειοηπειρωτών για την εκπαίδευση στη Βόρεια Ήπειρο. Γιατί κωφεύει το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ;


Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά

1ο πεδίο διαβούλευσης: Σχέση ελληνικού κράτους και ελληνισμού της διασποράς με έμφαση σε θέματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, αλλά και ενίσχυσης της ελληνικής ταυτότητας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ Β. ΗΠΕΙΡΟ

Οφείλουμε να ξεχωρίσουμε την........
Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, ανάλογα με τις πληθυσμιακές ομάδες που απευθύνεται. Σε πρώτη φάση, ο μεγαλύτερος διαχωρισμός
αφορά την ουσιαστική σχέση με τον τόπο κατοικίας:
• Ομογενείς - απόδημοι (π.χ. μετανάστες στη Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία κλπ)
• Ομογενείς - γηγενείς (π.χ. β/Ηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, ανατολικοθρακιώτες κ.ά.)
Είναι κοινά παραδεκτή η άποψη πως οι νέοι της βόρειας Ηπείρου γνωρίζουν ανεπαρκώς τη γραπτή μορφή των νέων ελληνικών .
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν δύο κατηγορίες νέων:
1. αυτοί που ολοκληρώνουν την κρατική «μειονοτική» Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, στις «μειονοτικές ζώνες»,
2. η μεγάλη πλειοψηφία που ολοκληρώνουν την κρατική μη «μειονοτική» Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, στις «μη αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές». Στην πρώτη περίπτωση, οι νέοι ομογενείς, γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, αλλά έχουν σημαντικές ελλείψεις:
1. στην σωστή σύνταξη κειμένων
2. στην ορθογραφημένη χρήση του γραπτού λόγου,
3. στην έκφραση, κατανόηση και ανάπτυξη εννοιών κλπ. Στην πραγματικότητα, οι παραπάνω ελλείψεις, αποτελούν χαρακτηριστικά μειονεκτήματα των ανεπαρκώς καταρτισμένων εκπαιδευτικών τους, του χαμηλού επιπέδου όλων των επιπέδων της εκπαίδευσης στην Αλβανία, αλλά και του περιορισμένου χρόνου διδασκαλίας των ελληνικών, π.χ. δύο έως τέσσερις ώρες στα «Μειονοτικά» Λύκεια. Στη δεύτερη περίπτωση, αναφερόμαστε σε ελληνικής καταγωγής μαθητές οι οποίοι δεν τυγχάνουν κανενός είδους εκπαίδευσης στην εθνική τους γλώσσα και οι οποίοι ζουν εκτός των «μειονοτικών ζωνών». Για τη μεγάλη αυτή ομάδα νέων, υπάρχουν μόνον ιδιωτικά σχολεία:
1. Εννεατή Σχολεία «ΟΜΗΡΟΣ» a. Κορυτσάς, b. Χιμάρας
2. δίγλωσσα εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας a. Αργυρόκαστρο i. Εννεατές Σχολείο ii. Εκκλησιαστικό Λύκειο «Τίμιος Σταυρός» iii. ΙΕΚ b. Μεσοπόταμος Δελβίνου i. Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο c. Δυρράχιο i. Εννεατές Σχολείο «Πνοή Αγάπης»
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
1. Είναι αναγκαίο να στηριχθεί η προσπάθεια δημιουργίας δίγλωσσων σχολείων, όπου θα εφαρμόζεται το «μειονοτικό πρόγραμμα» - όσον αφορά την αναλογία των γλωσσών διδασκαλίας - κατ’ αρχάς . Τα σχολεία «Όμηρος» θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν, στις μη αναγνωρισμένες περιοχές, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια). Τέτοια σχολεία είναι δυνατόν να ιδρυθούν άμεσα σε περιοχές όπως: a. Πρεμετή b. Άρτα c. Άγιοι Σαράντα Δεύτερο Εννεαετές Σχολείο πρέπει να ιδρυθεί στην Κορυτσά, λόγω της μεγάλης ζήτησης για αυτό. Στο Αργυρόκαστρο δεν υπάρχει άμεση ανάγκη καθώς λειτουργούν τάξεις ελληνικών, το Εννεαετές Σχολείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το ελ
Keywords
Τυχαία Θέματα