Προετοιμασία Proficiency χωρίς Lower; Και όμως γίνεται!

Πολλοί ενήλικοι που θέλουν να προετοιμαστούν για το Proficiency δεν είναι κάτοχοι Lower, αν και συνήθως χρησιμοποιούν τη γλώσσα στην καθημερινή τους ζωή, κυρίως στον επαγγελματικό τους χώρο ή στα πλαίσια των σπουδών τους, αν είναι φοιτητές. Οι σπουδαστές αυτοί συχνά έχουν καλύτερο επίπεδο Αγγλικών από κάποιον που είναι μεν κάτοχος Lower, πλην όμως το απέκτησε πολλά χρόνια πριν και.....
δεν έχει κρατήσει επαφή με τη γλώσσα.

Όταν οι σπουδαστές αυτοί απευθύνονται σε κάποια σχολή η μεμονωμένο καθηγητή ζητώντας να κάνουν προετοιμασία για Proficiency (και
μάλιστα ταχύρυθμη, γιατί βιάζονται να αποκτήσουν το πτυχίο) συνήθως εισπράττουν την απάντηση ότι πρέπει πρώτα να πάρουν το Lower, γιατί «χωρίς Lower δε μπορούν να πάνε για Proficiency».
Αυτό δεν είναι αλήθεια, ούτε σε τυπικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο. Σε τυπικό επίπεδο, το Lower δεν είναι προαπαιτούμενο για το Proficiency, όπως δεν είναι προαπαιτούμενο και κανένα άλλο πτυχίο ή εξέταση. Για παράδειγμα, για να δηλώσει κανείς συμμετοχή στις εξετάσεις Proficiency Michigan (ECPE) δεν απαιτείται να είναι κάτοχος Lower Michigan (ECCE). Σε ουσιαστικό επίπεδο, όπως προαναφέραμε, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο κάποιος που έχει καθημερινή τριβή με τα Αγγλικά να είναι πρακτικά σε επίπεδο Lower, άσχετα αν δεν έχει το αντίστοιχο πτυχίο.

Συμπερασματικά, ένας ενήλικος που δεν έχει Lower αλλά θέλει να πάει κατευθείαν για Proficiency, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθεί σε ένα εξειδικευμένο κέντρο προετοιμασίας Proficiency για ενήλικες που να διαθέτει ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο με βάση τα παραπάνω δεδομένα.

Ο σπουδαστής θα πρέπει να κάνει ταυτόχρονα και συνδυαστικά τόσο ένα σύντομο και περιεκτικό αλλά ταυτόχρονα ολοκληρωμένο «πέρασμα» της ύλης του Lower όσο και την ύλη του Proficiency. Έτσι, ούτε θα χάσει πολύτιμο χρόνο κάνοντας μόνο «επανάληψη» ούτε «θα μπει κατευθείαν στα βαθιά» με φυσιολογικό επακόλουθο να απογοητευτεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Αυτό προϋποθέτει και τη χρήση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, ειδικά γραμμένου για το πρόγραμμα.

Τέλος, ο σπουδαστής θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι το κέντρο ξένων γλωσσών που θα επιλέξει παρέχει προγράμματα σπουδών πλήρως εναρμονισμένα με τη μορφή των εξετάσεων που είναι σε ισχύ ή που θα ισχύει όταν αυτός θα λάβει μέρος στις εξετάσεις.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η απόκτηση του Proficiency μέσα σε ένα χρόνο, ή και λιγότερο, είναι ρεαλιστική και εφικτή, με την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση και της προσωπικής προσπάθειας του σπουδαστή.

Πληροφορίες και προσφορές για προγράμματα Proficiency αποκλειστικά για ενήλικες μπορεί κανείς να βρει στο www.lower-proficiency.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα