Πόλεμος κτηνοτρόφων και οικολόγων για τις αρκούδες της Δωδώνης

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους οικολόγους για το θέμα των επιθέσεων αρκούδων σε κοπάδια και μελίσσια στην Δωδώνη. Σε δύο περιπτώσεις,
τις οποίες δημοσιοποιήσαμε, οι αρκούδες προκάλεσαν ζημιές. Στη μια διέλυσαν κυψέλες κοντά στο χωριό Αγία Αναστασία. Και στην άλλη ρίχτηκαν, μέρα μεσημέρι, σε κοπάδι στους ........
Δραμεσιούς. Καταγράφηκαν μαρτυρίες κτηνοτρόφων για τις επιθέσεις των αρκούδων, οι οποίοι ζητούν να προστατευτούν. Και κατηγορούν οικολογικές οργανώσεις ότι τις κατεύθυναν στην περιοχή.

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Οι οικολόγοι υποστηρίζουν
ότι οι αρκούδες είναι επιτακτική ανάγκη να διασωθούν.
Η βιολόγος Μπεΐνα Τσιβιντζέλη, μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων και η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου, μέλος Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 Φιλοζωικών Σωματείων, αντέδρασαν στις καταγγελίες περί επιθέσεων από τις αρκούδες. Υποστηρίζουν ότι "ο άνθρωπος έχει τη νοημοσύνη να προφυλαχτεί από ένα άγριο ζώο, που έχει βίαια πολλές φορές οχληθεί από δικές μας δραστηριότητες. Οι κτηνοτρόφοι, όπως όλοι οι επαγγελματίες, θα πρέπει, ζυγίζοντας τους κινδύνους του συγκεκριμένου επαγγέλματος, να πάρουν τα μέτρα τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους αυτούς". Και ότι δεν πρέπει να βλαφτούν οι αρκούδες, γιατί είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος, αφού είναι υπό θηλαστικό εξαφάνιση.
Η ΜΠΕΪΝΑ ΤΣΙΒΙΝΤΖΕΛΗ
Αγαπητέ κύριε Μάκο,
παίρνω την πρωτοβουλία να σας γράψω μετά από ένα άρθρο που διάβασα στο Econews σχετικά με μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα Κάτοψη.
Πριν πάρω την απόφαση να σας γράψω μπήκα και είδα την θεματολογία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και ενώ σε πολλά θέματα υπήρχε μια ολοκληρωμένη και μάλιστα φιλοπεριβαλλοντική άποψη με λύπη είδα ότι το άρθρο σχετικά με τις "Οικολογικές Αρκούδες" ήταν εξαιρετικά πρόχειρο και μάλιστα είχε μόνο τη μια πλευρά του περιστατικού χωρίς να ερωτηθεί ένας ειδικός σχετικά με το θέμα.
Προφανώς και κανείς δεν προτείνει να σωθεί οποιοδήποτε είδος ζώου σε βάρος των ανθρώπων και είναι λυπηρά τα περιστατικά όταν κάποιος κτηνοτρόφος χάνει ένα κομμάτι της περιουσίας του εξαιτίας μιας επίθεσης από κάποιο άγριο ζώο όπως η αρκούδα. Παρόλα αυτά καλό είναι να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση γύρω από τέτοια θέματα κυρίως για το καλό και την προστασία και των ίδιων των κτηνοτρόφων οι οποίοι πολλές φορές πέφτουν θύματα κυρίως της ελλιπής ενημέρωσης σχετικά με τα ζώα αυτά.
Καταρχήν επειδή ασχολούμαι χρόνια με το χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων σε εθελοντική βάση κυρίως και έχω και τις ανάλογες σπουδές (βιολογία) θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν υπάρχει καμία επανένταξη άγριων ζώων στην Ελληνική φύση από αιχμαλωσία πέρα από συγκεκριμένα είδη θηραμάτων που εκτρέφονται και αφήνονται ελεύθερα από κυνηγετικές ομοσπονδίες με σκοπό των εμπλουτισμό των θηρεύσιμων ειδών. Κάτι τέτοιο γίνεται υπό το βλέμμα των δασαρχείων.
Η μοναδική περίπτωση επανένταξης αρκούδας υπήρξε μόνο στη Γαλλία στα Πυρηναία Όρη μετά από ενημέρωση και συνεννόηση των επιστημόνων που το έκαναν με τ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Δωδώνης,polemos, dodonis