ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ;

Πολύς λόγος γίνεται για το εάν η Άμεση Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα ή όχι . Αυτοί που δεν συμπαθούν την Δημοκρατία λένε οτι το φυσικό πολίτευμα για τον άνθρωπο είναι η Βασιλεία , δηλαδή όλη η κοινωνία να εναπόκειται στις αποφάσεις ΕΝΟΣ και μόνον προσώπου . Ας προσπαθήσουμε ψύχραιμα να αναλύσουμε το θέμα :...
α) Η Αρχαία Αθήνα με την Άμεση Δημοκρατία οδηγήθηκε στην καταστροφή . Με εντελώς δημοκρατικές διαδικασίες απεφάσισε να φορολογήσει άγρια τους συμμάχους της όχι για να φτιάξει στόλο εναντίον των Περσών ( ως όφειλε
) αλλά για να εξασφαλίσει για τον εαυτούλη της Παρθενώνες και πλούσια γεύματα . Έτσι έγινε αντιπαθής και φθάσαμε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο .
Υπήρχαν και κάποιοι που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτήν την ανόητη πολιτική των Αθηνών αλλά δεν εισακούσθηκαν .
Το σφάλμα του Αθηναϊκού συστήματος Άμεσης Δημοκρατίας ήταν οτι ο ανώτατος άρχων εκλεγόταν με ψήφους ΟΛΩΝ των πολιτών . Έτσι η ψήφος του ηλίθιου είχε την ίδια βαρύτητα με την ψήφο του σοφού . Ολέθριο ελάττωμα .

β) Όλες οι επόμενες αυτοκρατορίες δεν είχαν σχέση με την Δημοκρατία ( Ελληνιστικά Βασίλεια , Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Αυτοκρατορία , Χαλιφάτα , Οθωμανοί , Φασιστική Ιταλία , Ναζιστική Γερμανία κλπ ) . ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΜΩΣ ΠΑΡΗΚΜΑΣΑΝ !!! Μόλις πέθαινε ένας χαρισματικός αυτοκράτορας ανελάμβανε ο γιός του ενώ υπήρχαν άλλοι πολλοί καλύτεροι που έμεναν στην αφάνεια .
Άρα ούτε και ο συγκεντρωτισμός αποτελεί λύση .
Οδηγούμαστε στην σκέψη οτι δεν έχει σημασία το πολίτευμα αλλά η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ . Αν οι άνθρωποι είναι σκάρτοι , τί να σου κάνει το πολίτευμα ; Άρα πρέπει πρώτα να εξυψώσουμε την ποιότητα των ανθρώπων .
Φαίνεται οτι είναι σωστή σκέψη αλλά ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗΛΗ !
Η βελτίωση της ποιότητας των ανθρώπων είναι ηράκλειο έργο και ΠΡΟΑΠΑΙΤΕΙ σοφούς ηγέτες . Πώς όμως ένα κτηνώδες πλήθος θα στείλει στην εξουσία σοφούς ηγέτες ;

γ) Δεν χρειάζεται να μας απασχολεί το πώς θα μορφώσουμε και εξευγενίσουμε την μάζα . Μέσα στον λαό υπήρχαν και θα υπάρχουν και ηλίθιοι και φιλόσοφοι . Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πολιτικό σύστημα που θα επιλέγει και θα στέλνει στα ανώτατα αξιώματα τους φιλοσόφους . Συγχρόνως δεν θα επιτρέπει στους ηλιθίους να αποφασίζουν για τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας .
Ποιό είναι αυτό το πολιτικό σύστημα ;
Το περιγράφω παρακάτω . Δεν είμαι ο πρώτος που προτείνει αυτό το σύστημα . Το έχουν σκεφθεί και άλλοι . Δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ .
Το ονομάζω "Βαθμιδωτή Δημοκρατία" .
Ο Πλάτων πρότεινε να απέχουν όλοι απο την πολιτική
Keywords
Τυχαία Θέματα