Ποιο εικάζεται ως μέλλον της Ελλάδας

Δεν αποτελούν ανάγκες των καιρών που ζούμε αλλά υποχρέωση στην εξέλιξη των κοινωνιών τα ζητήματα χειραφέτησης και αρμονίας ανάμεσα στους ανθρώπους και τις σχέσεις τους με τα πράγματα.
Αν επανορίσουμε την Κοινωνία ως προς τον Αριστοτέλη, τότε οι άνθρωποι με ό,τι τους περιβάλει και οι σχέσεις που δομούνται μεταξύ των ανθρώπων και των ανθρώπων με τα πράγματα βρίσκονται σε.....
μια δυσμενή κατάσταση αποσάθρωσης και οπισθοχώρηση. Αυτό δηλαδή που συγκροτεί Κοινωνία, βρίσκεται εκτός κοινωνίας.
Η Κρίση, ενώ αναγιγνώσκεται ως κρίση συστημάτων ή οικονομίας, εντούτοις σε κάθε χώρα είναι διαφορετική
και μονοπρόσωπη.
Είναι κατά βάση και κυριολεκτικά κρίση πολιτισμού και πολιτικού συστήματος.
Είναι κρίση υποταγής του ανθρώπου στα πράγματα και στο πιο ευτελές αυτών, το χρήμα.
Είναι κρίση έκπτωση του ανθρώπου στο επίπεδο ευτελούς εμπορεύματος και σε κάποιες των περιπτώσεων διατιμημένου.
Είναι κρίση φιλοσοφίας και κρίση ηθικής.
Είναι κρίση Δημοκρατίας, συγκρότησης Κοινωνίας και Κράτους.

Για να μιλήσει ο οποιοσδήποτε για την Ελλάδα πρέπει να είναι Έλληνας, όπως για να μιλήσει για την Ισπανία, Ισπανός.
Κατά κύριο λόγο οι Έλληνες μιλούν για την Ισπανία ως να επρόκειτο για την Ελλάδα,. Το ίδιο και οι Ισπανοί ως να επρόκειτο για την Ισπανία.
Ερμηνεύουν τα τεκταινόμενα σύμφωνα με την παιδεία που τους γέννησε. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος για την αντίληψη που έχουν για μας οι Δυτικοί λαοί και οι Κυβερνήσεις τους, που συνεπικουρείται από την επίδειξη μαϊμουδισμού των Ελλήνων πολιτικών στην προσπάθεια του να αναγνωριστούν ως «Ευρωπαίοι».
Ο καθείς βάσει στης παιδείας και της εθνολογικής του καταγωγής κρίνει τα τεκταινόμενα μιας άλλης χώρας κατά ένας ιδιότυπο εθνικιστικό τρόπο είτε προβάλλοντας την «κακοδαιμονία» για την χώρα του είτε προβάλλοντας την υπεροχή της.
Δύο παραδείγματα.
Οι οικονομολόγοι προσπαθούν να ακτινογραφήσουν την οικονομία μια χώρας-κράτους, ως μια κατάσταση ενιαίων συνιστωσών που συναντιόνται σε όλες τις οικονομίες και με βάση ενός θεωρητικού μοντέλου που μέσα του κρύβει μια κουλτούρα εθνικιστικού μεγαλοϊδεατισμού.
Οι υποστηρικτές του θεωρητικού μοντέλου που προβάλλεται από την οικονομική σχολή του πανεπιστημίου του Σικάγου, είναι εμφανώς επηρεασμένοι τόσο από την κουλτούρα της αμερικάνικης παιδείας όσο και από τον αμερικάνικο εθνικισμό που προβάλλεται ως υπεροχή του δολαρίου πάνω σε κάθε άλλον, ακόμα και σε κάθε Αμερικανό.
Αντίστοιχα άλλο το Γερμανικό μοντέλο το οποίο επισκιάζεται από τον γερμανικό εθνικισμό που αιματοκύλησε δύο φορές τον κόσμο, άλλο το Αγγλικό μοντέλο που επίσης επισκιάζεται από τον αγγλικό εθνικισμό της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας των αποικιοκρατών, άλλο το Ελληνικό …. που δεν υπήρξε και που δεν θα υπάρξει.
Κάθε μοντέλο στοιχειοθετείται ως αιχμή μιας αντίστοιχης παιδείας που το γέννησε και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επισκιάσει άλλο μοντέλο άλλης παιδείας.
Στην Γαλλία, το θεωρητικό μοντέλο για την ανάπτυξη επί Σαρκοζί υποτιμήθηκε σ
Keywords
Τυχαία Θέματα