Πλήρη αποτυχία του προγράμματος, δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης παραμένει η ελληνική οικονομία, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να μεταβάλλει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για το β΄τρίμηνο του 2011, και, ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ να εμφανίζει για το α΄ εξάμηνο εφέτος αρνητικό ρυθμό 7,7%. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση ανέφερε ύφεση 6,9%.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το β΄ τρίμηνο εφέτος το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,3% έναντι των....
αρχικών εκτιμήσεων για μείωση κατά 6,9%. Η διαφορά των 0,4 μονάδων οφείλεται στη διαθεσιμότητα νέων στοιχείων και κυρίως των δεικτών κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών. Μετά και τη "βουτιά" του ΑΕΠ κατά 8,1% στο α΄ τρίμηνο, στο α΄ εξάμηνο εφέτος η ύφεση στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 7,7% (από -2,35% το α΄ εξάμηνο 2010).

Η κύρια αιτία για την πτώση της ανάπτυξης και το β΄ τρίμηνο, βρίσκεται στη μεγάλη μείωση των επενδύσεων και της καταναλωτικής ζήτησης.

Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 17,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2010. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 6,8%, με την ιδιωτική κατανάλωση να περιορίζεται κατά 6,1% και τη δημόσια κατά 9,7% (λόγω της δραστικής περικοπής των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου).

Στον αντίποδα, η πτώση του ΑΕΠ αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 26,5% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 1,4% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,8%). Ενώ, μείωση 7,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 7,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 9,2%).

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα