ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

TOY ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ
θεολόγου - καθηγητού

Είναι γνωστό πως εδώ και τρία χρόνια ο κόσμος ταλανίζεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Τη στιγμή που η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία θριαμβολογούσε ότι τα αποτελέσματα της «ελεύθερης» οικονομίας θα έφερναν στην ανθρωπότητα την πολυπόθητη ευμάρεια και ευδαιμονία, ξαφνικά τα πάντα κατάρρευσαν σαν ένας χάρτινος πύργος. Οικονομικοί κολοσσοί διαλύθηκαν σαν να ήταν επαρχιώτικα μικρομάγαζα. Τραπεζικά μεγαθήρια πτώχευσαν σαν να ήταν παράνομα τοκογλυφικά γραφεία. Χώρες κήρυξαν πτώχευση,
σαν να υπέστησαν κάποια πολεμική καταστροφή!

Ξαφνικά ο πλούτος των εθνών εξαφανίστηκε, σαν να ήταν καπνός που....
διαλύει ο άνεμος. Πολλοί κοιμήθηκαν κατέχοντες και ξύπνησαν μη έχοντες. Φόβος και τρόμος κατέλαβε τους κυβερνώντες. «Ειδικοί» οικονομολόγοι κλήθηκαν να κάνουν προβλέψεις για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης και το χρόνο που θα διαρκέσει. Διατυπώθηκαν πολλές απόψεις διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει την πρωτοφανή σύγχυση πολιτικών, οικονομολόγων, κοινωνιολόγων και άλλων ειδικών με τα θέματα αυτά.

Το γεγονός όμως είναι ένα: ο πλούτος του κόσμου δεν εξατμίστηκε, δε χάθηκε, αλλά μπήκε στα θυλάκια κάποιων συγκεκριμένων αετονύχηδων του διεθνούς οικονομικού κλαμπ. Ο κόπος και ο ιδρώτας πολλών δεκαετιών εκατομμυρίων ανθρώπων οικειοποιήθηκε από κάποιους που έχουν τον τρόπο τους να επωφελούνται σε τέτοιες καταστάσεις. Ήδη τις τελευταίες ημέρες Ελβετός τραπεζίτης πλούτιζε ποντάροντας στα «παιχνίδια» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το φάσμα της παγκόσμιας ύφεσης πλανάται πάνω από την υφήλιο, πλημμυρίζοντας με αγωνία εκατομμύρια ανθρώπους της βιοπάλης, για το φόβο της ανεργίας και της αβεβαιότητας. Ήδη άρχισαν να χάνουν τις εργασίες τους μέγα πλήθος εργατών σε όλο τον κόσμο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν την κρίση και κλείνουν, ώστε οι άνεργοι αν μετρώνται πλέον σε στρατιές. Κυβερνήσεις καταστρώνουν απελπισμένα σχέδια για τη διάσωση των επιχειρήσεων και τη στήριξη των κατεστραμμένων και των νεόπτωχων, χωρίς να κατορθώνουν και πολλά πράγματα. Γενικά η κατάσταση κρίνεται κάτι περισσότερο από δραματική, τη στιγμή που δεν είδαμε, για κάποιους ειδικούς, τα χειρότερα ακόμη!

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Χρειάστηκε να προσφύγει απανωτά στη διεθνή βοήθεια για να σωθεί από την πτώχευση, με επαχθείς όρους και τεράστιο κοινωνικό κόστος. Γευόμαστε όλοι μας, κυρίως οι μη έχοντες, τα ολέθρια αποτελέσματα ενός πρωτόγνωρου προγράμματος λιτότητας, το οποίο δε γνωρίζει κανένας, ούτε αυτοί που το θέσπισαν, πότε θα λήξει και το χειρότερο πια κατάληξη θα έχει! Δε γνωρίζει κανένας αν κατορθώσει και πότε η πατρίδα μας να βγει από την δίνη της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσεως.

Χωρίς να είμαι ο γράφων οικονομολόγος, μπορώ ως ορθόδοξος θεολόγος και ιστορικός να πω τη γνώμη μου για τα πραγματικά αίτια και την έξοδο από την φοβερή αυτή οικονομική κρίση και τη μη επανάληψή της στο μέλλον. Μόν
Keywords
Τυχαία Θέματα