Όρους έθεσε ο κ. Λ. Παπαδήμος !

Νέα συνάντηση στις 10 το πρωί θα έχουν στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Κάρολο Παπούλια, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Η επιλογή
Πετσάλνικου ως πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης ναυάγησε καθώς στο εσωτερικό και των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε σφοδρή αντίδραση για την επιλογή του προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε πρόταση στον Λουκά Παπαδήμο να ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος ο οποίος όμως.....
έθεσε τρεις όρους.

Η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αφορούσε στην υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη συνομιλία τους ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί η ΝΔ διοχετεύει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις μεταξύ τους συνομιλίες όσο αφορά τα πρόσωπα που έχουν προταθεί.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά τις προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Παπαδήμος, με τις οποίες ο ίδιος συμφωνεί και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να επικοινωνήσει με τον κ. Παπαδήμο και να συζητήσουν το θέμα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΝΔ δεν λέει αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι ο κ. Παπαδήμος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό και απορρίφθηκε από τον κ. Σαμαρά διότι «είναι τραπεζίτης». Εν συνεχεία, προτάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο επίσης απέρριψε ο κ. Σαμαράς. Ακολούθησε πρόταση στον κ. Παπαδήμο να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Πρόταση την οποία δεν αποδέχθηκε.

Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από την πλευρά του κ. Παπαδήμου ήταν:

Α. Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν το χαρτί που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που απέρριψε η ΝΔ

Β. Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ, η οποία απέρριψε και αυτή την προϋπόθεση.

Γ. Να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων. Και αυτό απορρίφθηκε από τη ΝΔ.

Επίσης ο κ. Παπαδήμος ουδέποτε έθεσε όρο απομάκρυνσης του σημερινού οικονομικού επιτελείου και αντικατάστασής του από άλλο της δικής του, αποκλειστικά, επιλογής.

Η έκφραση «θεσμική επιλογή», την οποία χρησιμοποίησε στο μήνυμα του ο κ. Παπανδρέου και ερμηνεύτηκε ως πρόταση για τη θέση του πρωθυπουργού του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, προκάλεσε, κατά πληροφορίες, έντονο προβληματισμό και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο προβληματισμός αυτός φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μη επίτευξη συμφωνίας στη σύσκεψη της Τετάρτης, η οποία
Keywords
Τυχαία Θέματα