Οργή και λαϊκισμός στη χώρα της ατιμωρησίας

Σοφία Βούλτεψη

Έσταξε η ουρά του γαϊδάρου με τον αποκλεισμό της Βουλής και τα ευτράπελα που διαδραματίστηκαν νυχτιάτικα στον Εθνικό Κήπο.

«Αυτό δεν είναι Δημοκρατία», εξερράγη χθες ο κ. Παπουτσής, αναφερόμενος στα προχθεσινά επεισόδια.

Παράδοξη αγανάκτηση, καθώς Δημοκρατία δεν είναι ούτε η διασπάθιση του....
δημοσίου χρήματος, ούτε η ατιμωρησία, ούτε η κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας.

Πάντως, μετά τα προχθεσινά, εξελίξεις έχουν, σύμφωνα με όλα τα φαινόμενα, δρομολογηθεί στη χώρα. Οι (όψιμες και μετά από απειλές και πιέσεις που περισσότερο εξόργισαν παρά φόβισαν) καθησυχαστικές δηλώσεις από την Ευρώπη δεν δείχνουν ικανές να ανατρέψουν την αντίστροφη μέτρηση.

Η προχθεσινή ομηρία των βουλευτών, όταν ομάδα «αγανακτισμένων», κατόρθωσε να φθάσει ως την είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, ταρακούνησε το πολιτικό σύστημα που μέχρι τότε αντιμετώπιζε τις καθημερινές διαδηλώσεις ως… φολκλορική υπόθεση.

Οι αντιδράσεις κινήθηκαν μεταξύ οργής, αποτροπιασμού και λαϊκισμού, ενώ τελικά φολκλορική νότα έδωσαν οι διηγήσεις των βουλευτών που φυγαδεύτηκαν με… κλεφτοφάναρα από τον Εθνικό Κήπο, στραμπουλίζοντας τα πόδια τους και αφηγούμενοι αργότερα την νυχτερινή περιπέτειά τους.

Την ίδια ώρα, άλλοι δέχονταν επιθέσεις των πολιτών που τους εντόπιζαν, καθώς είχαν την φαεινή ιδέα να επισκεφθούν ταβέρνες της περιοχής του κέντρου για φαγητό.

Όπως εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει, το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε με συγκατάβαση και υποτίμησε το Κίνημα των Αγανακτισμένων, που ήταν από την αρχή βέβαιο ότι δεν θα περιορίζονταν στην Λεωφόρο Αμαλίας, αποκλεισμένοι από την Βασιλίσσης Σοφίας, οδό για την οποία επίσης πληρώνουν φόρους.

(Με την ίδια λογική είναι απαράδεκτο μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα να αποκλείεται η οδός Ηρώδου Αττικού, επειδή εκεί βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου).

Ο Πρόεδρος της Βουλής και στελέχη της κυβέρνησης εξέφρασαν χθες τον αποτροπιασμό τους για τα γεγονότα, που ο κ. Πετσάλνικος είδε ως «υπονόμευση του κοινοβουλευτισμού» - ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι ο κοινοβουλευτισμός, αλλά τα συγκεκριμένα πρόσωπα που τον υπηρετούν κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η πλειοψηφία των οποίων ψήφισαν το μνημόνιο.

Οι δηλώσεις σκόπιμα δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους ότι η επίθεση και είναι και δεν είναι προσωπική, καθώς οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στρέφονται κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Και ως γνωστόν, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνονται διακρίσεις - αυτός φταίει, αυτός όχι, αυτή είναι η καλή λιμουζίνα, αυτή η κακή.

Την καταδίκη του για τον αποκλεισμό του κοινοβουλίου εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που μίλησε για «πρακτικές που αμαυρώνουν τις προσπάθειες όσων διαμαρτύρονται ειρηνικά», προσθέτοντας ότι «η λαϊκή εντολή δίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και εφαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι χθες το βράδυ».

«Εξόχως ταπεινωμένος και εξοργισμένος ως Έλληνας πολίτης», δήλωσε
Keywords
Τυχαία Θέματα