Οι παπανδρεϊκοί προετοιμάζονται για… ρεβάνς

Το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε εκλογή από τη βάση. Όπως ήθελε ο Γιώργος Παπανδρέου. Πιθανότατα στις 18 Μαρτίου. Όπως ήθελε ο Γιώργος Παπανδρέου. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σχεδόν βέβαιο διάδοχό του, όπως…
δεν ξέρουμε πόσο θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Κινήματος πέτυχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, να.....
περάσει όλους τους πολιτικούς και στρατηγικούς στόχους του. Κατά τρόπο που κανείς από τους εσωκομματικούς αντιπάλους και αμφισβητίες του να μην μπορεί να του καταλογίσει το παραμικρό, αναφορικά με το κατά πόσο συνέβαλε με την κομματικά υπεύθυνη στάση του, στην αδιατάραχτη πορεία του ΠΑΣΟΚ προς μια ομαλή διαδοχή.

Υπάρχει ωστόσο μια εκκρεμότητα που απομένει στην πράξη, και δεν θα έχει λυθεί ούτε μετά την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του Κινήματος: Η συζήτηση για τη μελλοντική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα «πατήσει», προκειμένου να ανασυνταχθεί, και να επιδιώξει την πολιτική ανάκαμψή του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι μια πρώτη τέτοια συζήτηση θα διεξαχθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη της επόμενης εβδομάδας. Μόνο που κανείς δεν περιμένει ότι σε ένα τέτοιο όργανο, θα συζητηθούν επί της ουσίας και εις βάθος τόσο κρίσιμα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ζητήματα.

Στην πράξη, ο διάλογος για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, αναβάλλεται για μετά τις εκλογές, στις οποίες ο νέος Πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος θα προσπαθήσει να περιορίσει τη διαγραφόμενη ως εξαιρετικά βαριά ήττα. Τότε, θα διεξαχθεί Συνέδριο εφ’ όλης της ύλης, στο οποίο η παπανδρεϊκή πτέρυγα προετοιμάζεται για τη ρεβάνς.

Τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτή η ρεβάνς; Θα επισημανθεί ότι το πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά το Μνημόνιο. Το οποίο υπέγραψε και εφάρμοσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέχεια όμως το… υιοθέτησε και το πήρε υπό την προστασία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητά λοιπόν, θα επιχειρηθεί να αμφισβητηθεί η ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, με αμιγώς πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, στο δίπολο «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Και εκεί, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν όσοι καταφέρουν να συσπειρώσουν τις αντιμνημονιακές δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί η δημιουργία αυτόνομου σχήματος, από τη Λούκα Κατσέλη και τον Χάρη Καστανίδη.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον βέβαια είναι τι ρόλο θα κληθεί να διαδραματίσει τότε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο οποίος θα βρίσκεται ακόμη στο σημαντικής εμβέλειας πόστο του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συνιστά συγκολλητική ουσία για το όλο ΠΑΣΟΚ, και θα εμφανίζεται ως… αντιεξουσιαστής.

http://www.statesmen.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα