Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων, με μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο στα Ιδρύματα και ταυτόχρονη λειτουργία θεσμών λογοδοσίας και ελέγχου, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια, το....
οποίο έλαβε το «πράσινο» φως από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε τους πυλώνες των αλλαγών που σχεδιάζονται και έχουν ως εξής:

1. Θεσπίζεται το Συμβούλιο Ιδρύματος, με ρόλο ελεγκτικό της διοίκησης
του ιδρύματος. Το Συμβούλιο κάθε ιδρύματος αποτελείται από 7 καθηγητές, εκλεγμένους για τετραετή θητεία από τους καθηγητές του ιδρύματος, ένα φοιτητή εκλεγμένο από ενιαίο ψηφοδέλτιο για ετήσια θητεία, με καθολική ψηφοφορία των ενεργών φοιτητών του τμήματος και 7 εξωτερικά μέλη που επιλέγονται για τετραετή θητεία από τους εκλεγμένους καθηγητές του Συμβουλίου .

2. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος, ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα εκλέγει τον/την πρύτανη/πρόεδρο ΤΕΙ για 3ετή θητεία με φανερή ψηφοφορία. Επιτροπή διερεύνησης, αποτελούμενη από καθηγητές του ιδρύματος έχει την ευθύνη της πρόσκλησης και της διερεύνησης για την υποβολή υποψηφιοτήτων και, ύστερα από δημόσια ακρόασή τους, εισηγείται τους υποψηφίους στο Συμβούλιο με βάση κυρίως την επιστημονική αναγνώριση αλλά και την διοικητική του/της εμπειρία. Η Σύγκλητος διατηρεί το δικαίωμα αρνησικυρίας για δύο υποψηφίους. Με ανάλογη διαδικασία εκλέγονται από το Συμβούλιο κάθε ιδρύματος οι κοσμήτορες/διευθυντές των σχολών.

Ο πρύτανης/πρόεδρος ΤΕΙ καταρτίζει και εισηγείται και το Συμβούλιο του ιδρύματος τελικώς εγκρίνει τον Οργανισμό και τον εσωτερικό κανονισμό και την εσωτερική διάρθρωση και οργάνωση κάθε ιδρύματος.

3. Βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα σε κάθε ίδρυμα, θα είναι η Σχολή. Κάθε σχολή οργανώνει διαφορετικά προγράμματα σπουδών, και απονέμει τα αντίστοιχα πτυχία. Οι σχολές μπορούν επίσης να οργανώνουν ενιαίο πρόγραμμα σπουδών στο πρώτο έτος, ώστε να εισάγονται οι φοιτητές σε σχολές και να εντάσσονται στα προγράμματα σπουδών μετά το πρώτο έτος. Για το συντονισμό της διδασκαλίας και της έρευνας, οι καθηγητές κάθε σχολής συγκροτούν επιμέρους, εργαστήρια και κλινικές. Οι σχολές διοικούνται από τον κοσμήτορα/διευθυντή, την κοσμητεία/διεύθυνση της σχολής και τη γενική συνέλευση.

4. Μεταπτυχιακές σχολές και σχολές διά βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ιδρύονται στα πανεπιστήμια. Τα ΑΕΙ μπορούν να οργανώνουν μονοετείς και διετείς σπουδές με τρόπο που ορίζει το κάθε ίδρυμα.

5. Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα και μένουν τρεις βασικές βαθμίδες (επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής). ΟΙ πανεπιστημιακοί θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Οι επίκουροι καθηγητές εκλέγονται για τετραετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλη μία θητεία ύστερα από κρίση. Η εξέλιξη τους στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή γίνεται με ανοικτή διαδικασία.
Keywords
Τυχαία Θέματα