Οδεύουμε προς ήπια αναδιάρθρωση;

Ανοιχτό άφησε χθες και ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker, το ενδεχόμενο κάποιας μορφής αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ωστόσο ότι μία «ευρεία αναδιάρθρωση» δεν αποτελεί λύση.
Θα μπορούσε, εκτιμούν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός reprofiling να συζητηθεί το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή της μείωσης των επιτοκίων,
με την....
εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Αυτό δείχνει μια τάση προσέγγισης της των θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης.

Μέχρι πρότινος τόσο ο Jean-Claude Juncker, όσο και η Κομισιόν είχαν αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενη οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Κατά έχει ταχθεί επίσης επανειλημμένως και η ΕΚΤ. Η δε Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde τόνισε χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες ότι «δεν υπάρχει στο τραπέζι» ούτε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, ούτε το ενδεχόμενο reprofiling, δηλαδή αναδιάταξης.
Διαφορετικά φαίνεται να βλέπει στο μεταξύ τα πράγματα ο Juncker. Το reprofiling, είπε, μπορεί να μην συνιστά μεμονωμένη λύση για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Ωστόσο εάν οι ειδικοί της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ κρίνουν ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων, «τότε, σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της αναδιάταξης».

DWΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα