Ο Βενιζέλος “αδειάζει” τον Παπαδήμο

Η επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να παραχωρήσει συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», στο αμέσως επόμενο από το φύλλο της εφημερίδας που φιλοξένησε συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, δείχνει ότι ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μετατρέψει σε προσωπική μονομαχία με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την.....
επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Και ταυτόχρονα,
να διεκδικήσει διείσδυση σε ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό ακροατήριο, το οποίο κατά πλειοψηφία διαβάζει «Καθημερινή», όπως συνέβη στο παρελθόν με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος στα πρώτα χρόνια της θητείας του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να μετατοπίσει προς τα κεντροδεξιά, την απήχηση της πολιτικής ρητορικής του.

Στη συνέντευξή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέει πολλά. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στη χώρα, μετά τις εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων περί κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Επισημαίνει ότι το νέο ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να διαμορφώσει συνθήκες συναίνεσης και συνεργασίας με όμορες πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις. Επιχειρεί έναν μικρό απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, που συνοδεύτηκε από το Μνημόνιο ΙΙ και από το PSI. Και δεν παραλείπει να αναφερθεί στη νέα σελίδα που ανοίγει το ΠΑΣΟΚ, υπό τη δική του ηγετική καθοδήγηση.

Η «ταμπακιέρα» της συνέντευξης ωστόσο, αφορά στο πολιτικό «άδειασμα» που επιχειρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Λουκά Παπαδήμο. Με περίτεχνο και προσεκτικό τρόπο, κάτι για το οποίο τον διευκολύνει η εξαιρετική γνώση της ελληνικής γλώσσας που τον χαρακτηρίζει, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απορρίπτει και απαξιώνει την εθνική χρησιμότητα του εγχειρήματος μιας κυβέρνησης συνεργασίας των μεγάλων κομμάτων.

Επιχειρεί βέβαια να «ενοχοποιήσει» τον Αντώνη Σαμαρά για την αποτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου, και εξαιρεί προσωπικά τον πρωθυπουργό από το πρόβλημα. Στην ουσία ωστόσο, τα βέλη του στρέφονται κατά του άλλοτε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και διαχρονικά στενού συνεργάτη του Κώστα Σημίτη. Θυμίζοντας… υποσυνείδητα ότι την πολιτική διεύθυνση μιας κυβέρνησης, οφείλει να την έχει ο πρωθυπουργός της. Όταν εκείνος δεν μπορεί, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Όπως συμβαίνει σήμερα.

http://www.statesmen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα