Νέο αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης , πόσο πιο ακριβό ;

Έχουν περάσει πολλοί πλέον μήνες –χρόνια-, από την πρώτη φορά που τέθηκε θέμα για κατασκευή νέου αεροσταθμού στο Καστέλι . Σχεδόν όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν τοποθετηθεί αλλά κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα στο πολύ βασικό ερώτημα πόσο πιο ακριβό θα είναι το νέο αυτό αεροδρόμιο , για τις αναμφίβολα καλύτερες υπηρεσίες που θα παρέχει .

Δεν υπάρχει αμφιβολία , ότι κατασκευασμένο με τα νέα διεθνή πρότυπα , θα.....
ενσωματώνει την τελευταία τεχνολογία και ότι καινούργιες τεχνικές θα συμπεριληφθούν
: φυσούνες , hydrant ( τροφοδοσία με καύσιμο από υπόγειες σωληνώσεις που φτάνουν σε κάθε θέση στάθμευσης ) , αυτοματισμοί κ.λ.π. Επίσης η νέα κατασκευή , θα λύνει και άλλα λειτουργικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στο ήδη υπάρχον αεροδρόμιο αφού για παράδειγμα , θα προβλέπει περισσότερες θέσεις στάθμευσης , μεγαλύτερες αίθουσες κ.λ.π. , τέλος θα βάλει τέρμα στην ηχορύπανση της Ν.Αλικαρνασσού και στην ανασφάλεια που δημιουργεί η απογείωση πάνω από αστική περιοχή .

Συγκρινόμενο με το παλιό αεροδρόμιο ( πρώτες πτήσεις το 1946 με DC-3/ντακότες ) το νέο φαντάζει να έχει μόνο πλεονεκτήματα και μια γρήγορη προσέγγιση –αλλά και βιαστική- κάνει τους πάντες να τοποθετούνται υπέρ της κατασκευής του .

Όμως , μια προσεκτικότερη και βαθύτερη μελέτη , δημιουργεί ερωτήματα τα οποία μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει να απαντώνται σχεδόν από κανένα ( πλην ελαχίστων ) , παρότι το θεωρούσα αυτονόητο να τεθούν μετά τον πρώτο ενθουσιασμό και μάλιστα όταν ομάδες ανθρώπων ζουν από τον τουρισμό : ξενοδόχοι , tour operators , υπάλληλοι στην τουριστική βιομηχανία , έμποροι κ.λ.π. από τους οποίους περίμενα βαθύτερη και πολυδιάστατη ανάλυση .

Επειδή όπως ανέφερα ξεκινώντας , έχουν περάσει πολλοί μήνες και αυτό δεν έγινε , νοιώθω την ανάγκη να επισημάνω την διάσταση που έχει διαφύγει . Με απλά λόγια να έχουμε κατά νου ότι :

Ο ιδιώτης επενδυτής , είναι λογικό να προσδοκά την επιστροφή των χρημάτων της επένδυσης και του λογικού κέρδους του . Τα κέρδη αυτά , θα προκύψουν από χρήματα τα οποία θα πληρώνουν αυτοί που κάνουν χρήση του αεροδρομίου . Μία αρχική εκτίμηση για το ποσό της επιβάρυνσης αυτής -εφαρμόζοντας αναλογικά συμπεράσματα από το Ελ. Βενιζέλος- τοποθετείται με συντηρητικούς υπολογισμούς γύρω στα 35-40 € για κάθε απογειοπροσγειωση ( αφού ο τουρίστας θα χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο δύο φορές ) , αλλά λόγω της μη ύπαρξης εσόδων , από μεγάλα καταστήματα/επιχειρήσεις όπως αυτά που υπάρχουν στην περιοχή του Ελ. Βενιζέλου , καθώς και της αρκετά μικρότερης κίνησης του Αερ. Καστελίου σε σχέση με αυτή του Βενιζέλου , η επιβάρυνση αυτή θα είναι εντέλει πάνω από 50 € . Πόσο πάνω από 50 € για κάθε απογειοπροσγειωση ; Αυτό θα το καθορίσει ο αριθμός πτήσεων του νέου αεροδρομίου . Κι εδώ όμως τα στοιχεία δεν είναι καλά , ο Βενιζέλος διακινεί 17 εκ. επιβάτες σε σύγκριση με 5εκ στο Αερ. Ηρακλείου , επίσης θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη η διαφυγή πτήσεων , από το ακριβό πλέον Αερ. Καστελίου προς Χανιά και ίσως Σητεία , άρα
Keywords
Τυχαία Θέματα